Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2017 από τον Γ. Χουλαράκη




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βούτσης, η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις. Στη συνέχεια, το σχέδιο Προϋπολογισμού θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, με την συζήτηση να αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου και να ολοκληρώνεται το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, έχει καταγραφεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους και η υπέρβαση των προβλέψεων του Προϋπολογισμού του 2016 αποτελούν ενδείξεις πως το τρέχον έτος είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία.

Οι κύριοι στόχοι που τίθενται για το 2017 είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης, οι δύο δηλαδή άξονες της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Το σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει ότι το 2017 θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του ΑΕΠ και όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της κάτι που το αποδίδει στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.

Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, στην εισηγητική έκθεση τονίζεται ότι θεμελιώδης προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων.

Για το σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή, όπως είναι η επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η ενίσχυση των τομέων Υγείας και Περίθαλψης, Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας, η στήριξη, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, νοικοκυριών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: