Κασουλίδης: Μεγάλη ευκαιρία η Κυπριακή προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης




Η Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία, λέει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι η δυνατότητα που δίνεται σε ένα μικρό κράτος, όπως η Κύπρος, για διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής αναβαθμίζει το ρόλο και την υπόστασή του.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την ανάληψη της εξάμηνης Προεδρίας από τη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι μέσω της Κυπριακής Προεδρίας επιδιώκονται οι κοινοί στόχοι των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά προωθείται και η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η διεθνής υπόστασή της.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ και επίλυση του Κυπριακού σημαίνει απόκτηση πλήρους κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα» υπογραμμίζει.

Η Λευκωσία αναλαμβάνει από την Εσθονία την Προεδρία στις 22 Νοεμβρίου, για πέμπτη φορά στην ιστορία της και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα παραμείνει στο πηδάλιο της Επιτροπής Υπουργών, ως Προεδρεύων, μέχρι την 19η Μαΐου 2017.

Δίνοντας το στίγμα της Προεδρίας, η οποία έχει ως σύνθημα «Ενίσχυση της Δημοκρατικής Ασφάλειας στην Ευρώπη», ο κ. Κασουλίδης λέει ότι η Λευκωσία θα είναι ουδέτερη και αντικειμενική, ενώ στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της θα βρίσκεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όσον αφορά την Τουρκία, που επίσης συμμετέχει στον διεθνή οργανισμό των 47 κρατών μελών, ο Υπουργός Εξωτερικών δεν βλέπει επανάληψη του σεναρίου του 2012, όταν η Άγκυρα είχε διακόψει τις σχέσεις με την ΕΕ λόγω της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κατά πόσο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, «εναπόκειται στους ίδιους να αποφασίσουν» λέει.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πως θα επιτευχθεί μια ουδέτερη στάση της Κυπριακής Προεδρίας, όταν εκκρεμεί η υλοποίηση εκ μέρους της Τουρκίας αποφάσεων του ΕΔΑΔ που αφορούν την Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης λέει ότι η Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών είναι άσχετη με την επίβλεψη της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.

Προσθέτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέδωσε μόλις πρόσφατα την Προεδρία της Επιτροπής για την επίβλεψη της εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΑΔ, χωρίς να έχει διαπιστωθεί καμία ολιγωρία ή οποιαδήποτε παράλειψη στα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο.

«Ασφαλώς θα είμαστε ουδέτεροι και αντικειμενικοί, ως Προεδρία, στα θέματα που υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών» λέει.

Προσθέτει ότι στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα προβλήματα, παρόμοια με αυτά που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ή παρουσιάζονται κατά καιρούς σε διάφορους άλλους οργανισμούς.

«Η Τουρκία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, να αναστείλει την συμμετοχή της στον Οργανισμό, τώρα, μάλιστα, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα εφαρμογής του κράτους δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα» υπογραμμίζει ο Υπουργός.

Ως προς την Υπουργική Σύνοδο στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης λέει ότι όπως ο ίδιος, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε στην 121η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών της Κωνσταντινούπολης, το 2011 κατά την Τουρκική Προεδρία, κατά τον ίδιο τρόπο αναμένεται η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών της Λευκωσίας.

Αναφερόμενος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την αδικαιολόγητη και την παράνομη διακίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει τις πρωτοβουλίες της κυπριακής διπλωματίας στον τομέα αυτό και λέει ότι η Λευκωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει τις προσπάθειες του ΣτΕ για την ολοκλήρωση μιας νέας διεθνούς σύμβασης.

Τις εργασίες συγγραφής και συνομολόγησης της σύμβασης έχει αναλάβει αρμόδια καθοδηγητική επιτροπή, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες των 47 κρατών μελών σε θέματα ποινικού δικαίου, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, στις 13 Ιανουαρίου 2017 είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στο Στρασβούργο για το θέμα, στην οποία θα συμμετάσχει ο ίδιος, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ.

«Η συνάντηση αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία προβολής του θέματος ως εθνικής προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας» τονίζει ο κ. Κασουλίδης.

Ως προς τα λοιπά ζητήματα που θα απασχολήσουν το επόμενο εξάμηνο την ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών, λέει ότι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατάσταση στην Τουρκία και την εφαρμογή του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και την κατάσταση σε Ουκρανία και Γεωργία.

Τους Υπουργούς Εξωτερικών θα απασχολήσει, επίσης, η άνοδος του λαϊκισμού, η ξενοφοβική ρητορική και η ρητορική μίσους, ο εξτρεμισμός και η περιστολή των διάφορων δικαιωμάτων λόγω πολιτικών λιτότητας.

Οι τακτικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα πραγματοποιηθούν στο Στρασβούργο, παράλληλα όμως η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας θα διοργανώσει αριθμό δράσεων, κυρίως στη Λευκωσία, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και θεσμούς.

Ως παράδειγμα, ο κ. Κασουλίδης αναφέρεται στη συνάντηση των Υπουργών Παιδείας που διοργανώνει το αρμόδιο Υπουργείο στην Κύπρο με θέμα τη «διασφάλιση της δημοκρατίας μέσω της εκπαίδευσης», αλλά και στην προώθηση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την αρμόδια Επίτροπο. Επίσης το Υπουργείο Εργασίας θα φιλοξενήσει την εναρκτήρια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την νέα στρατηγική του ΣτΕ για τα άτομα με αναπηρία, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών θα φιλοξενήσει πρόγραμμα για τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη Νότια Μεσόγειο.

Όλες οι δράσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας αντικατοπτρίζουν τις τρεις προτεραιότητες που έχει καθορίσει η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή και οποίες συνοψίζονται στα «δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση», στην «αγωγή δημοκρατικού πολίτη» και στην «υπεροχή του κράτους δικαίου».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη που θα έχει η Κύπρος, καθώς στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο για τις διάφορες δραστηριότητες της Προεδρίας πέραν των 1.500 αξιωματούχων των 47 κρατών μελών και της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού.

KΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: