Υποχωρεί και στο θέμα Γκιουλέν η ΕΕ έναντι του Ερντογάν; Μόνο τυχαία δε μίλησε ο Τίμμερμανς




Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολλανδός Σοσιαλιστής Φρανς Τίμμερμανς, δεν αναφέρθηκε τυχαία στο δίκτυο Γκιουλέν και τις σχέσεις του με το πραξικόπημα, εκτιμούν στις Βρυξέλλες, διπλωματικοί αναλυτές.

Κοινοτικοί διπλωμάτες, τις τελευταίες ώρες μεταφέρουν την πληροφορία ότι η ΕΕ θα μπορούσε να ξανασκεφτεί τη δράση της οργάνωσης του Γκιουλέν στην ΕΕ (που σημειωτέον χρηματοδοτεί στο Βέλγιο και τη Γερμανία θρησκευτικά σχολεία και οργανώσεις) και να αρχίσει να “συνεργάζεται με την Άγκυρα” στη διερεύνηση του αν και κατά πόσο η συγκεκριμένη οργάνωση έχει τρομοκρατικά χαρακτηριστικά (αυτή είναι άλλωστε η επίσημη θέση της Άγκυρας).

Η ΕΕ σε ένα “πολύ κακό σημείο των σχέσεων με την Άγκυρα, θα μπορούσε να βγάλει το κίνημα Γκιουλέν ως άσσο από το μανίκι”, σημειώνει διπλωματική πηγή.

Η ΕΕ θα μπορούσε να αρχίσει να “ερευνά” την ροή χρημάτων που ενισχύει τα διάφορα σχολεία και ιδρύματα, να ανακρίνει πολλούς από τους ενδιάμεσους του δικτύου Γκιουλέν και σε γενικές γραμμές να δώσει τον Ερντογάν την “επίφαση εξωτερικής νομιμοποίησης που επιθυμεί” για το εσωτερικό του.

Κάπως έτσι ερμηνεύονται οι δηλώσεις Τίμμερμανς για το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν στο Φλαμανδικό περιοδικό Knak. Η Τουρκία εκφράζει σε κάθε περίσταση το παράπονο ότι η ΕΕ δεν την υποστήριξε με το πραξικόπημα όσο θα έπρεπε και αυτό είναι κάτι που οι Βρυξέλλες το κρατάν σαν διαπραγματευτικό χαρτί .

Οι τουρκικές αντιδράσεις ήταν εξάλλου εξαιρετικά ισχυρές και στον απόηχο της έκθεσης προόδου της ίδια της Κομισιόν, που για πρώτη χρονιά δεν κατέγραφε τίποτα το θετικό και δεν συνιστούσε το άνοιγμα κανενός διαπραγματευτικού κεφαλαίου.

Οι φαινομενικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας μοιάζουν να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, όμως οι παρασκηνιακές συζητήσεις, διαβεβαιώσεις και επαφές έχουν κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία για το προσφυγικό – αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο βράδυ των δηλώσεων Τίμμερμανς, τις Βρυξέλλες είχε επισκεφθεί εκτάκτως ο Ομέρ Τσελίκ, υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας. Ο Τσελίκ συναντήθηκε με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς κατέληξε σε αναβολή επίσκεψης στην Άγκυρα διερευνητικού κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – κυρίως γιατί η Τουρκία δεν “συμπαθεί” πια τον Έλμαρ Μπρόκ (ΕΛΚ) και την Κάτι Πίρι (Σοσιαλιστές) της επιτροπής εξωτερικών, λόγω της σκληρής περσινής έκθεσης προόδου που είχαν συντάξει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚ, θα θέσει σε ψηφοφορία την επόμενη Τρίτη, σχέδιο ψηφίσματος για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – που θα έχει όμως μόνο συμβολική ισχύ.

http://mignatiou.com/2016/11/timmermans-to-kinima-gkioulen-diadramatise-pragmati-rolo-sto-praxikopima-stin-tourkia/

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: