Είναι ιστορική η ευθύνη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας: Οι δεσμεύσεις του Αναστασιάδη




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Ανεξαρτήτως του πώς καταλήξαμε στη μετάβαση στην Ελβετία για τη συζήτηση του εδαφικού και όλων των εκκρεμούντων θεμάτων η ουσία είναι μία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ενώπιον ιστορικής ευθύνης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχει δεσμευτεί για ορισμένα στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα, τα οποία συνιστούν ζωτικά κομμάτια του Κυπριακού. Ο Νίκος Αναστασιάδης προεκλογικά υιοθέτησε συγκεκριμένες θέσεις στο Κυπριακό. Δεν θα σταθώ σ’ αυτές, ούτε αν τις υλοποιεί ή όχι. Θα σταθώ όμως σε εκείνο για το οποίο δεσμεύτηκε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά και το οποίο αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, τη συνισταμένη όλων των κατά καιρούς θέσεών του στο Κυπριακό. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να παρουσιάσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο εκτός και αν είναι καλύτερο από το Ανάν. Άρα το σύνολο αυτού του σχεδίου θα πρέπει να αποδίδει μια λύση λειτουργική, βιώσιμη, ασφαλή και υπό τις περιστάσεις δίκαιη. Οι περιστάσεις όμως δεν είναι μόνο τα δεδομένα τα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά την προδοσία της 15ης Ιουλίου 1974 και την εισβολή-κατοχή που ακολούθησε. Περιστάσεις είναι και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα κατά πάσα λογική και το ομοσπονδιακό μόρφωμα που θα προκύψει συνεπεία αυτής της λύσης θα είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Άρα και οι ρυθμίσεις στο σχέδιο λύσης, στα διάφορα κεφάλαια του Κυπριακού, πρέπει να εναρμονίζονται με αυτό το Δίκαιο.

Περιστάσεις είναι και τα δεδομένα που δημιούργησαν οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην περιοχή μας και ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να συμβαδίζει η λύση, άρα και το σχέδιο λύσης κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας που θα είναι η μετεξέλιξη και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση η οποία θα ανοίγει την προοπτική να επωφεληθεί από τους ενεργειακούς πόρους η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά επίσης και γειτονικές χώρες περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Εφόσον βέβαια η τελευταία πολιτευτεί στο Κυπριακό με τη λογική της λύσης και μάλιστα λύσης ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας ή δυο κρατών.

Περιστάσεις είναι και ο συνδυασμός των συμφερόντων Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας, άλλων γειτονικών κρατών, αλλά και Ε.Ε. και Ρωσίας για τη μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών παραγώγων στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Περιστάσεις είναι επίσης η ανάγκη των δυτικών κοινωνιών και κρατών να οικοδομηθεί στην περιοχή ένα σύστημα ασφάλειας και προστασίας από τον τυφλό φυλετικό θρησκευτικό φανατισμό των τζιχαντιστών. Παράγωγο και η τελευταία σειρά λόγων για τους οποίους πρώτη ευθύνη ανήκει στους Δυτικούς. Και η Κύπρος αποτελεί ζωτικό και αναγκαίο κρίκο σ’ αυτό το σύστημα. Μια Κύπρος όμως πραγματικά λεύτερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Τέτοιου είδους σχέδιο καλείται λοιπόν να παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώπιον του λαού ο οποίος του εμπιστεύτηκε τις τύχες του τόπου. Βαριά ευθύνη.

Αυτή η ευθύνη του Προέδρου καθίσταται ακόμα βαρύτερη με βάση τη δεύτερη προεκλογική και μετεκλογική του δέσμευση. Εγώ, είπε, δεν θα θέσω τον λαό μπροστά σε διλήμματα και δεν θα του μεταθέσω τη δική μου ευθύνη. Θα θέσω ενώπιόν του σχέδιο λύσης σε δημοψήφισμα μόνο αν κρίνω, πρόσθεσε, ότι είναι λειτουργικό και βιώσιμο και ασφαλές. Άρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεσμεύτηκε να είναι το υπό αναφορά σχέδιο καλύτερο από το Ανάν για να το φέρει ενώπιον του λαού, αλλά κυρίως κάτι πολύ σοβαρότερο και ουσιαστικότερο.

Να είναι λειτουργικό, βιώσιμο και ασφαλές. Άρα την ώρα που θα το θέτει ενώπιόν μας προς έγκριση θα μπορεί να πει τη μικρή, δισύλλαβη μεν, αλλά  ιστορικά τεράστιας σημασίας φράση: Σας το εγγυώμαι! Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη την οποία έχει αναλάβει ο Νίκος Αναστασιάδης ενώπιον του κυπριακού λαού. Με αυτό το βάρος στους ώμους του μεταβαίνει στο ‘Ορος των Προσκυνητών. Και με τη δική του τρίτη αλλά μέγιστης σημασίας δέσμευση ότι αυτή τη φορά δεν θα ανεχθεί πιστόλι στον κρόταφο.

Τουτέστιν σε τελική ανάλυση ούτε και ο ίδιος θα θέσει στον λαό πιστόλι στον κρόταφο. Με την ευχή να τα καταφέρει και να μείνει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της λύσης αρχών. Αν ο μη γένοιτο δεν επιτρέψει η Τουρκία να τα καταφέρει, τότε οι χειρισμοί του εκεί να είναι τέτοιοι που να μην μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία. Γνώμονάς του ένας και μόνο: Πάνω απ’ όλους και όλα η Κύπρος.

  • Ο Νίκος Κατσουρίδης είναι ιστορικό στέλεχος του ΑΚΕΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: