Ικανοποίηση για 2016, αισιοδοξία για 2017 από Λακκοτρύπη για τουρισμό σε Κύπρο




«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι το 2017 θα είναι μια χρονιά βελτιωμένη ακόμα περισσότερο ως προς την τουριστική κίνηση, δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης μετά από την ολοκλήρωση των επαφών του με ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της μεγάλης διεθνούς τουριστικής έκθεσης του Λονδίνου World Travel Market.

Το 2016 κλείνει με εξαιρετικές επιδόσεις για τον κυπριακό τουρισμό, καθώς για πρώτη φορά ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια, φτάνοντας για την ακρίβεια στα 3,1 εκατομμύρια. Εξ αυτών, περίπου 1,1 εκατομμύριο είναι οι επισκέπτες από τη Βρετανία, ενώ αύξηση καταγράφεται και στις αφίξεις από Ρωσία και Ισραήλ.

«Οι βελτιωμένες επιδόσεις είναι ένας συνδυασμός της γενικότερης κατάστασης σε ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής, αλλά σαφώς και της ετοιμότητας της Κύπρου να υποδεχθεί το αυξημένο ρεύμα επισκεπτών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και το 2015 που υπήρχαν διάφορες αντίξοες συγκυρίες για τον τουρισμό είχαμε και πάλι αύξηση της τάξης του 9%», είπε ο Υπουργός.

Η θετική εικόνα δε σημαίνει ωστόσο ότι εκλείπουν οι προκλήσεις, συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, παραπέμποντας στη διολίσθηση της στερλίνας. Παρόλα αυτά, δήλωσε αισιόδοξος ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα απορροφηθεί, καθώς η βιομηχανία τουρισμού έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται ώστε να διατηρηθεί η Κύπρος ανταγωνιστική ως προς την προσέλκυση Βρετανών επισκεπτών.

Ο κ. Λακκοτρύπης, συνοδευόμενος από την ηγεσία του ΚΟΤ, είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μεγάλων ταξιδιωτικών οργανισμών Thomas Cook και TUI, καθώς επίσης των αεροπορικών εταιρειών EasyJet, Jet2 και Monarch. Θέματα του τουρισμού συζητήθηκαν εξάλλου και με τους κυπριακούς φορείς που εκπροσωπούνται στην έκθεση, τα δεκάδες επιμέρους κυπριακά περίπτερα της οποίας περιηγήθηκε ο κ. Λακκοτρύπης τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις της πολιτείας από το World Travel Market ο αρμόδιος Υπουργός είπε ότι «μας ενδιαφέρουν οι εταιρείες που θα προσθέσουν νέες διαδρομές, ώστε να καταφέρουμε να ανοίξουμε νέες αγορές».

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Λακκοτρύπης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ειδικές μορφές τουρισμού που έχουν προσδώσει ποικιλία στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. «Οι ειδικές μορφές τουρισμού είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες, ώστε να διαφοροποιήσουμε το προϊόν μας, που επί πολύ καιρό περιοριζόταν στο δίπτυχο ήλιος-θάλασσα συγκρατώντας την ανταγωνιστικότητα μας. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στις υποδομές η ανταγωνιστικότητα αυτή έχει ενισχυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τον σχεδιασμό γύρω από την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, σημειώνοντας όμως ότι η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει 12μηνος προορισμός από τη μία μέρα στην άλλη. «Θέλουμε τα ξενοδοχεία μας κάθε χρόνο να ανοίγουν μία εβδομάδα νωρίτερα και να κλείνουν μία εβδομάδα αργότερα», είπε και επισήμανε ότι φέτος ξενοδοχεία θα κλείσουν στα τέλη Νοεμβρίου αντί για τα μέσα του μήνα που έκλεισαν πέρυσι και ότι του χρόνου θα ανοίξουν από το Μάρτιο αντί για τον Απρίλιο.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ δεν έχει μειωθεί, αλλά ότι γίνεται πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων με προσεκτική στοχοπροσήλωση. Όπως είπε, το Υπουργείο είναι έτοιμο να διαθέσει περισσότερους πόρους στον οργανισμό εφόσον χρειαστεί.

Δήλωσε δε περήφανος για την ανάδειξη της Πάφου σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, μία τιμή που όπως σημείωσε ήδη αξιοποιείται στον τουριστικό σχεδιασμό.

Αθανάσιος Γκαβός, KYΠΕ, Βρετανία,Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: