Η μακρόχρονη παραμονή Κάστρο στην εξουσία, προκαλούσε ταραχή στους εξόριστους Κουβανούς




Η μακρόχρονη πολιτική παρουσία του Φιδέλ Κάστρο στην εξουσία της Κούβας, αποτελούσε πηγή έντονης σύγχυσης και ταραχής για τους εξόριστους Κουβανούς, οι οποίοι δε φαντάζονταν ποτέ, ότι ο Κάστρο θα παρέμεινε στην εξουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σχολιάζει το CNN.

“Ήρθαμε εδώ με ένα μετ’ επιστροφής εισιτήριο…, καθώς νομίζαμε ότι η επανάσταση θα διαρκούσε μερικές ημέρες,” δηλώνει η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος από τη Φλόριντα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Ιλεάνα Ρος – Λέχτινεν, που έφτασε παιδί στην αναφερόμενη πολιτεία των ΗΠΑ, ενώ έγινε η πρώτη κουβανικής καταγωγής Αμερικανίδα, που εκλέχτηκε στο Κογκρέσο. “Οι ημέρες, γίνονταν εβδομάδες, οι εβδομάδες, μήνες και οι μήνες, χρόνια,” δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια, σχολιάζοντας την μακρά παραμονή του Κάστρο στην εξουσία.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας, επέτρεπε περιστασιακά τη φυγή των διαφωνούντων, οι περισσότεροι από τους οποίους, διέφευγαν στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 260.000 Κουβανοί διέφυγαν μέσω μιας αμερικανικής επιχείρησης αερομεταφοράς τους, από το 1965 έως το 1973. Το 1980, ο Κάστρο επέτρεψε σε άλλους 125.000 να εγκαταλείψουν την Κούβα, μέσω του μεταναστευτικού ρεύματος που είναι γνωστό ως “Mariel Boatlift.”

Μεταξύ αυτών που έφυγαν ήταν και εγκληματίες που είχαν απελευθερωθεί από τις φυλακές της Κούβας, οι οποίοι προκάλεσαν αύξηση της εγκληματικότητας στη Φλόριντα.

Σε διάφορες χρονικές περιόδους, οι απεγνωσμένοι Κουβανοί, δραπέτευαν από το νησί με αυτοσχέδιες βάρκες, ενώ χιλιάδες πνίγηκαν ή πέθαναν από το θανατηφόρο ήλιο της Καραϊβικής.

Το Μαϊάμι, εξελίχθηκε στο κέντρο της κοινότητας των εξόριστων Κουβανών, όπου το ίδρυμα (Cuban American National Foundation) έγινε ένα πανίσχυρο λόμπι, το οποίο συγκέντρωνε την προσοχή των Αμερικανών πολιτικών.

Για χρονικό διάστημα περίπου 50 χρόνων, η άσκηση πίεσης και οι πολιτικές δωρεές, από την κοινότητα των εξόριστων Κουβανών, εμπόδιζαν κάθε προσπάθεια άρσης του αποκλεισμού που εφαρμόζονταν κατά της Κούβας, σημειώνει το CNN.

26/11/2016 13:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: