Φωκαΐδης: Η Κύπρος εργάζεται για προαγωγή κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων




Τη δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται για προαγωγή των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων, στο πλαίσιο της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωκαΐδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου.

Κατά τη σημερινή σύνοδο των εργασιών του Συμβουλίου, κύριο θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς Άμυνας ήταν οι σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής για την Άμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ), με επίκεντρο τη ναυτική επιχείρηση EUNAVFORMED SOPHIA στη Κεντρική Μεσόγειο.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο επί του Σχεδίου Εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής ΕΕ στους τομείς Ασφάλειας και Άμυνας, το οποίο όπως τόνισε, θα βελτιώσει τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης επιτρέποντας της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων που έχει τόσο στο εσωτερικό της όσο και εκτός συνόρων της, καθώς επίσης να προστατέψει την ασφάλεια και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.

Στις 14 Νοεμβρίου, κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων συζητήθηκαν το «Σχέδιο Εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής ΕΕ στους τομείς Ασφάλειας και Άμυνας», στην παρουσία αμφοτέρων των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε σχετικά συμπεράσματα, τα οποία δίνουν μια ουσιαστική ώθηση σ’ό,τι αφορά την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Οι Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν επίσης την επικείμενη έκδοση του «Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Άμυνα», με το οποίο, επιδιώκεται η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Ο κ. Φωκαΐδης συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑ κατά την οποία, οι Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν τις προσδοκίες και τα επόμενα βήματα του οργανισμού και ενέκριναν τον προϋπολογισμό για το 2017.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: