Δεν παραιτείται ο Κοτζιάς: Απορρίπτει τις τουρκικές εγγυήσεις και την παραμονή τουρκικού στρατού




«Σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνω τη χάρη κανενός να παραιτηθώ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας έτσι σε σειρά δημοσιευμάτων που τον έφεραν να έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο φέρεται να είπε ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση εάν ανακοινωνόταν πολυμερής συνάντηση πριν αποφασιστεί το θέμα των εγγυήσεων, που η Τουρκία απαιτεί να ισχύουν και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, ανέφερε ότι υπάρχει «σχεδιασμένη σκοτεινή επίθεση» εναντίον του, και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης του.

«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς στην εκδήλωση.

«Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη. Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Η εφημερίδα της Κύπρου «Ο Πολίτης» έγραψε μεταξύ άλλων για την εμπλοκή Κοτζιά:

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών -ο οποίος διαφωνεί κατηγορηματικά με την ιδέα για διατήρηση μιας μορφής εγγυήσεων με ημερομηνία λήξης- εδώ και μήνες ανέλαβε πρωτοβουλία για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων –εν γνώσει του Προέδρου Αναστασιάδη, της κυπριακής κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ– και ετοίμασε σχετικές προτάσεις/σενάρια».

Ο κ. Κοτζιάς ετοίμασε μάλιστα ένα έγγραφο, ένα non paper, με τις θέσεις της Αθήνας στο Κυπριακό, το οποίο απέστειλε σε κυβερνητικά στελέχη, πολιτικά και άλλα πρόσωπα με email (…) Το έγγραφο Κοτζιά που κυκλοφόρησε μέσω email για 2,5 ώρες περίπου προτού ο Έλληνας ΥΠΕΞ το αποσύρει ως άκυρο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

(Το έγγραφο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα μας την περασμένη Δευτέρα).

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας [..] Η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε [ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ] συμπεριλαμβανομένου».

Την Τετάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ρωτήθηκε για τη στάση του κ. Κοτζιά, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν πως «πήγε να δημιουργηθεί θέμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά με παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», όπως του ανέφερε ο Κύπριος δημοσιογράφος.

Ο κ. Αναστασιάδης, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον υπουργό Εξωτερικών, απάντησε:

«Εγώ συνομιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόηση μας είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η συνεννόησή μας με την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Συνεπώς δεν γνωρίζω τι ελέχθη και τι δεν ελέχθη. Δεν ασχολούμαι με παραπολιτικά ή κουτσομπολιά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άριστη σχέση που έχω με τον πρωθυπουργό και η συνεννόηση που έχω μαζί του».

Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας με αρχηγούς κομμάτων στην Κύπρο, επιτέθηκε με ασυνήθιστο τρόπο στον κ. Κοτζιά, ο οποίος βεβαίως ενδιαφέρεται να τερματιστούν οι τουρκικές εγγυήσεις και να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα αμέσως μετά τη συμφωνία  στο Κυπριακό. Απορρίπτει δηλαδή τις εγγυήσεις από την Τουρκία, όπως πρέπει να ζητούν οι πάντες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: