Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αποχωρήσουν από τον ΠOE




Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δήλωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει καμία ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αποχωρήσουν από τον ΠΟΕ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

“Δεν έχω καμία ένδειξη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, δήλωσε ο Ρομπέρτου Αζεβέδου στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, την έδρα του Οργανισμού.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον ΠΟΕ “καταστροφή” και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να τον εγκαταλείψουν.

Ο Αζεβέδου υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί τι θα κάνει ο μελλοντικός πρόεδρος όταν αναλάβει την εξουσία. “Απλώς δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι εμπορικές πολιτικές” της μελλοντικής κυβέρνησης, πρόσθεσε.

“Δεν του έχω μιλήσει” μετά την εκλογή του, είπε, απαντώντας σε ερώτηση. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να είμαστε έτοιμοι για μια συζήτηση” με την οικονομική ομάδα του Τραμπ.

Ο Αζεβέδου, που είναι Βραζιλιάνος, παραδέχθηκε ότι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν πως το διεθνές εμπόριο “σκοτώνει” τις θέσεις εργασίας, αν και μια τέτοια αντίληψη δεν στηρίζεται σε κάποια απόδειξη.

Υπογράμμισε πως μια βελτίωση του σχεδίου της παγκοσμιοποίησης δεν σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν αντιδραστικά μέτρα προστατευτισμού.

“Αν το φάρμακο είναι ο προστατευτισμός, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση του ασθενούς”, κατέληξε ο Αζεβέδου.

24/11/2016 16:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Γενεύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: