Δεν υπάρχει σχέδιο Β λέει η Μέρκελ: Η Ε.Ε. και η Τουρκία πρέπει να αφοσιωθούν στην προσφυγική συμφωνία




Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει η μία απέναντι στην άλλη.

Αυτό δήλωσε χθες το βράδυ η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια της για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θέτει σε κίνδυνο την μεταναστευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε χθες ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, μια μέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

«Η μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, πιστεύω είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών», τόνισε η Μέρκελ σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κατά την διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου στην βόρεια πόλη Νοϊμίνστερ.

«Και για αυτό το λόγο εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως η συμφωνία βοήθησε στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη και στην μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Σε ερώτηση που της έθεσε από μέλος του CDU αν η ίδια διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση κατάρρευσης της υπάρχουσας συμφωνίας, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω σχέδιο Β… είναι δύσκολο, αλλά εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται. Επίσης εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι θα επιτύχουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες».

Η πλειοψηφία των κρατών–μελών της ΕΕ στηρίζει την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νωρίτερα χθες η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ενωση δεν πρέπει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», σημείωσε η Σέμπλι.

Δύο στους τρεις Γερμανούς συμφωνούν με την εκ νέου υποψηφιότητα της Μέρκελ για την καγκελαρία

Δύο στους τρεις Γερμανούς (ποσοστό 64%) εγκρίνουν την απόφαση της Άγγελα Μέρκελ να είναι ξανά υποψήφια, για μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στην καγκελαρία, στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Από τους 1.258 ανθρώπους που συμμετείχαν στην τηλεφωνική δημοσκόπηση μεταξύ 22-24 Νοεμβρίου, το 33% είπε ότι διαφωνεί με την εκ νέου υποψηφιότητά της. Από τους ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του “αδελφού” κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) την υποψηφιότητα της Μέρκελ στηρίζει το 89%.

Πιθανότεροι αντίπαλοι της Μέρκελ για την καγκελαρία ενδέχεται να είναι ο νυν αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Το SPD θα ανακοινώσει τον υποψηφιό του στα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ZDF, το 51% των Γερμανών προτιμά τον Σουλτς από τον Γκάμπριελ (29%). Ωστόσο, αν είχαν να επιλέξουν μεταξύ της Μέρκελ και του Σουλτς, το 47% θα ψήφιζε την καγκελάριο και το 39% τον Σουλτς. Σε μια μονομαχία μεταξύ Μέρκελ και Γκάμπριελ, η πρώτη θα λάμβανε ποσοστό 63% έναντι μόλις 25% του νυν αντικαγκελάριου.

25/11/2016 19:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Reuters
Μόσχα, Russian Federation, Βερολίνο, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: