Χριστοδουλίδης: “Κόκκινη γραμμή” η επιστροφή της Μόρφου στην E/κ συνιστώσα πολιτεία




Στο πλαίσιο των εδαφικών αναπροσαρμογών για την λύση του Κυπριακού μεταξύ των περιοχών, που θα πρέπει να βρίσκονται υπό την ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνεται και η Μόρφου, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η επιστροφή της Μόρφου αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στη σχετική διαβεβαίωση που έδωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του (12 Οκτωβρίου) κατά την 36η αντικατοχική πορεία, που διοργάνωσαν ο δήμος Μόρφου σε συνεργασία με τις κοινότητες και τα οργανωμένα σύνολα της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιστροφή στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία της περίκλειστης από τον τουρκικό στρατό και ακατοίκητης περιοχής της Αμμοχώστου. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι στο παρελθόν η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε αρνηθεί να επιστρέψει ολόκληρη την περίκλειστη περιοχή.

Για τις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, με επίκεντρο το εδαφικό, που θα γίνουν από τις 7 μέχρι τις 11 του μηνός στο Mont Pelerin της Ελβετίας, ο κ. Χριστοδουλίδης παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι, τους οποίους η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εις γνώση της και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη ακόμα κι αν δεν υπάρξει κατάληξη στα κριτήρια και τη διαδικασία της ανταλλαγής χαρτών για το εδαφικό «δεν θα μιλάμε για οριστικό ναυάγιο των συνομιλιών». Το μόνο, σημείωσε, που μπορεί να αλλάξει, μετά από μια τέτοια εξέλιξη είναι απλώς η διαπίστωση ότι ο στόχος για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016 δεν θα είναι εφικτός.

«Χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών εξελίξεων, ακόμα και έτσι η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Πρέπει να είμαστε στην ίδια ακτίνα ακόμα και για το ζήτημα των εγγυήσεων για να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να προηγηθεί σοβαρή διεργασία και σε αυτό το θέμα. «Αν πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη, και στο θέμα των εγγυήσεων η μία πλευρά βλέπει δεξιά και η άλλη αριστερά, σημαίνει ότι δεν υπάρχει έδαφος για να υπάρξει συμφωνία», σημείωσε και προσέθεσε ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν θα διασυνδεθούν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. «Ο κ. Αναστασιάδης», τόνισε, «δεν πρόκειται να δεχτεί να υπάρξει αυτή η διασύνδεση».

04/11/2016 12:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: