Αναβλήθηκε η συνάντηση Κοτζιά και Τσαβούσογλου: Οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Κύπρου μαζί στη Βηρυτό




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιείτο στην Αττάλεια αύριο, 10 Νοεμβρίου, πλην όμως ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως πληροφορούμαστε, ζήτησε αναβολή λόγω προφανώς των εξελίξεων στη χώρα του.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητούσαν, όπως πληροφορούμαστε και το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της Ασφάλειας. Η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ενημερώνεται για τα διαδραματιζόμενα στο Μοντ Πελεράν.

Όπως συναφώς ανέφερε στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει τις συνομιλίες αυτές, επιθυμεί και στηρίζει την προσπάθεια για μια λύση βιώσιμη και δίκαιη με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού οφείλει να γίνει στον άξονα των ήδη δεδομένων διεθνών standards και όσων έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ. Και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στη γνωστή της θέση για το θέμα των εγγυήσεων.

Στο μεταξύ, διήμερη κοινή επίσκεψη πραγματοποιούν από σήμερα στη Βηρυτό οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Κύπρου, Κοτζιάς και Κασουλίδης. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της απόφασης που ελήφθη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Σήμερα οι Κοτζιάς και Κασουλίδης θα γίνουν δεκτοί από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν και θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γκιμπράν Μπασίλ καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι. Στην ατζέντα των συναντήσεων και η συγκρότηση τριμερούς συνεργασίας, στα πρότυπα αυτών που συγκροτήθηκαν με Αίγυπτο και Ισραήλ. Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται και με την Ιορδανία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: