Αμφισβητεί ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πληρώσουν το κόστος της λύσης: Τι είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου




Είναι καθόλα αβάσιμο και απαράδεκτο να λέγεται πως το κόστος της λύσης θα το πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης για το Κυπριακό.

“`Η (ακούω να λέγεται) ότι οι Ελληνοκύπριοι θα συντηρούν τους Τουρκοκύπριους. Αυτά είναι αβάσιμη κινδυνολογία που δημιουργεί ακριβώς ή καλλιεργεί το φόβο προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα αρνητικό στις προσπάθειες που καταβάλλονται και αυτό δεν είναι εκ των θετικών στοιχείων που καταγράφονται στην πολιτική μας ζωή”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ερωτηθείς αν στις οικονομικές υποχρεώσεις της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας θα περιλαμβάνεται το χρέος των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία, και εάν η πλευρά μας έχει ζητήσει στοιχεία για αυτό το χρέος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “αυτό που είναι ξεκάθαρο και είναι συμφωνημένο οπωσδήποτε είναι ότι δεν μπορεί καμία των κοινοτήτων να αναμένει ότι η άλλη πλευρά θα αποπληρώσει υποχρεώσεις δικές της”.

Είπε πως δεν θέλει να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τις υποχρεώσεις των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία. “Η δική μας θέση είναι πως είναι θέμα αποκλειστικά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι το ολιγότερο δύσκολο στο να διευθετηθεί. Μάνα και παιδί κάπου θα τα βρουν αλλά δεν θα υποχρεώσουν κανέναν άλλο να τους αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

`Οσον αφορά τη συνέχιση ή μη του διαλόγου εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο Μοντ Πελεράν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η πρόθεση της πλευράς μας είναι η συνέχιση και η κατάληξη το συντομότερο δυνατόν, αρκεί να υπάρξει η ανταπόκριση και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

“Εμείς έχουμε δημιουργικά αντιμετωπίσει ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα. Μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές, θα πρέπει και η άλλη πλευρά να κατανοήσει ότι δεν είναι μόνο η μια κοινότητα που ανησυχεί, αλλά εύλογα έχει και η άλλη κοινότητα και ανησυχίες και προσδοκίες, το θύμα δηλαδή από την όλη κατάσταση όπως δημιουργήθηκε μετά το 1974, ανεξαρτήτως του ποιός έφερε την ευθύνη για τα γεγονότα του 1974”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει ποιά θα θεωρήσει επαρκή πρόοδο στην Ελβετία για να προχωρήσουμε σε πολυμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πρόοδος σημαίνει να υπάρξει τέτοια σύγκλιση στο εδαφικό που να επιτρέπει την κατάθεση χαρτών αλλά και να δημιουργεί προοπτική ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία ή τουλάχιστον προδιαγράφεται η συμφωνία.

“Πέραν όμως του εδαφικού, που είναι σημαντικό, θα πρέπει να δούμε και το περιουσιακό, που είναι εξίσου συνδεδεμένο με το εδαφικό, να δούμε πώς μειώνονται ή εξαλείφονται οι υπάρχουσες διαφορές έτσι ώστε να υπάρχει το αίσθημα γενικότερα ότι είμαστε κοντά σε λύση, οπότε δεν αποκλείεται ούτε η πολυμερής”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως αυτό δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία.

Ερωτηθείς αν δέχεται πιέσεις για καθορισμό αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων γιατί ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατήγγειλε τα ΗΕ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε ότι επιχειρούν να θέσουν χρονοδιαγράμματα πιέζοντας για ορισμό διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν θα απαντήσει στον κ. Λαβρόφ.

“Ενδεχόμενα ο κ. Λαβρόφ να το κάνει για να προλάβει αλλά θέλω να πω ότι μέχρι στιγμής δεν αισθάνθηκα την όποια πίεση”, είπε. Πρόσθεσε πως “στα ΗΕ ήταν η επιμονή – όχι των ΗΕ – να καθορίζετο μια πολυμερής ενώ βρισκόμασταν στη Νέα Υόρκη ή που να περιλαμβάνει περιουσιακό, και ασφάλεια κλπ”.

“Δεν νομίζω στο τέλος να έγινε εκείνο το οποίο ζητείτο αλλά δεν ασκήθηκε καμία απολύτως πίεση”, ανέφερε. Σημείωσε πως “το έχουμε κάνει ξεκάθαρο, διαλαμβάνεται και στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν από τους δυο ηγέτες των κοινοτήτων, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησία, ελευθέρα βούληση και τότε και μόνο και εφόσον καταλήξουν θα τη θέσουν (τη λύση) ενώπιον του λαού και εκείνος που έχει τον τελευταίο λόγο δεν είναι ούτε οι ηγέτες, είναι ο λαός».

Σε παρατήρηση πως έχει πει πως έστω και εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, και αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος, δεν θα έλεγε ότι διακόπτει το διάλογο. “Ενδεχόμενα να συνεχίσει ο διάλογος. Αυτό που δεν θα επιτύχουμε, είναι αυτό που επιθυμούμε όλοι. Να βλέπαμε μια λύση μέσα στο 2016”, ανέφερε.

Ερωτηθείς ποιό χρονικό ορίζοντα βλέπει για να τελεσφορήσει ή όχι αυτή η διαδικασία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν μπορεί να καθορίσει ορίζοντα γιατί είναι σαν να έθετε ο ίδιος χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος.

Πρόσθεσε πως βεβαίως δεν μπορεί να συνεχίσει επ` άπειρον ένας διάλογος χωρίς αποτελέσματα διότι δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

“Αυτό το οποίο είναι ευχή όλων και εάν πραγματική επιθυμία όλων είναι το συντομότερο, το καλύτερο. Αυτό ήταν πάντα η δική μας επιθυμία, δηλαδή της ε/κ πλευράς. Από το 1974 και μετά εμείς ήμασταν εκείνοι που επιδιώκαμε τη λύση. Εάν δεν επιτεύχθηκε η λύση είναι δυστυχώς γιατί υπήρξε η τουρκική αδιαλλαξία”, ανέφερε.

Είπε ως θα περιοριστεί μέχρις εδώ γιατί δεν θα ήθελε με δική του υπαιτιότητα να μολύνει ένα καλό κλίμα που πρέπει να υπάρξει στο Μοντ Πελεράν.

“Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε χαμηλούς τόνους. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αποφασιστικότητα και βούληση. Και τα δυο τα διαθέτω, χωρίς να παραγνωρίζω ότι αυτή τη διάθεση που εγώ έχω θα πρέπει να τη διαθέτει και η άλλη πλευρά”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κάποιας ενδιάμεσης συμφωνίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο κ. Ακιντζί έχει δηλώσει πως ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσουν από κοινού μια συνέντευξη Τύπου.

“Δεν παραγνωρίζω το πόσο σημαντική θα ήταν αλλά την ίδια ώρα απέκλεισα το ενδεχόμενο διότι ενδεχόμενα θα θεωρείτο ότι είμαστε σε μια ενδιάμεση λύση, ότι εξαγγέλλουμε μια ενδιάμεση λύση”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και αυτό δεν θα ήταν ορθό γιατί με βάση τις αρχές που έχουμε καθορίσει τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα, ανέφερε. Συνεπώς, πρόσθεσε, “απέρριψα όχι γιατί δεν επιθυμούσα, αλλά γιατί θα ήταν ενάντια στα όσα έχουμε συμφωνήσει όσον αφορά τη διαδικασία”.

Ερωτηθείς για τη διάσταση απόψεων και τις “μάχες” σε συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων για τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν συμμετέχει σε τέτοιες μάχες, παρά το γεγονός ότι δέχεται καθημερινά κριτική κατά το πλείστον αβάσιμη.

“Παρακολουθώ γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα. Το παίρνω από τη θετική πλευρά, θεωρώντας ότι οι αρνήσεις ενισχύσουν τη θέση μου, ή τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευρά. Αυτό όμως που θέλω να συμβουλέψω είναι απλά όταν αναπτύσσουμε επιχειρήματα να εδράζονται κάπου. Να μην καλλιεργούμε αβάσιμα φόβους μέσα στο λαό. Αυτό είναι ενάντια στην κοινή επιθυμία για λύση”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Βεβαίως, συνέχισε, “να επισημαίνονται ανησυχίες, να επισημαίνονται κίνδυνοι είναι ένα. Αλλά αβάσιμη επιχειρηματολογία, είτε από τους μεν είτε από τους δε, που περνά μέσα από την κινδυνολογία και το φόβο δεν θεωρώ ότι είναι η σοφότερη συνταγή για το καλό του τόπου”.

Είπε πως “θα πρέπει όλοι να συνυπολογίσουμε με ψυχραιμία τις συνέπειες του χρόνου, την υπάρχουσα διεθνή κατάσταση, τα όσα έχουν επισημανθεί και από συναδέλφους σας προηγουμένως που συμβαίνουν στην περιοχή μας, χωρίς αυτό και πάλι όμως να μας οδηγεί στο να αποδεχτούμε μια καλή λύση γιατί η κακή λύση είναι ακριβώς όπως και η μη λύση του κυπριακού προβλήματος”.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: