Τσακώνεστε για ξένο αχυρώνα η απάντηση Κοτζιά στην συμπολίτευση και αντιπολίτευση Τουρκίας




«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι «είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός και οι ειδήσεις ότι η Τουρκία από το 2003 παραχώρησε σε άλλη χώρα την κυριαρχία ορισμένων νησιών ή/και νησίδων στο Αιγαίο», καθώς και ότι «όλες οι πτυχές των ζητημάτων στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφισταμένων διαύλων διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και ημών».

«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα» υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν».

Παράλληλα αποσαφηνίζει ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Σοφία Αραβοπούλου
02/10/2016 14:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece

Δήλωση του Κουμουτσάκου για την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Μετά τις πρόσφατες προβληματικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, πυροδοτήθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας συζήτηση για το καθεστώς του Αιγαίου. Η συζήτηση αυτή προκάλεσε τώρα και την τοποθέτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο, μεταξύ άλλων, επαναφέρει και θέμα δήθεν ‘’γκρίζων ζωνών”. Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Θεωρούμε δεδομένο ότι αυτήν τη φορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα απαντήσει στο τουρκικό με διαρροές “διπλωματικών πηγών” και “τουίτ”…», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ν. Αρμένης

ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές. Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα ως ανεξάρτητη, κυρίαρχη και Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα στηρίζει την ακεραιότητά και τις διεθνείς της σχέσεις στις Διεθνείς Συμβάσεις, τις οποίες τηρεί με απαρέγκλιτη συνέπεια και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πρέπει να κινείται με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα,
διότι σπασμωδικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης θα μπορούσαν να τραυματίσουν καίρια τα συμφέροντα μας.

ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

http://mignatiou.com/2016/10/epikindines-i-dilosis-erntogan-diloni-o-dimarchos-lesvou-spiros-galinos/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: