Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη




Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη. Αναπόσπαστο τμήμα της 57χρονης πλέον διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών μετονομάζεται από φέτος σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η νέα διοίκηση του Φεστιβάλ, ανοιχτή σε προκλήσεις και με πολυσυλλεκτική διάθεση, διοργανώνει στις 10 Νοεμβρίου Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, ενέταξε στον πρόγραμμά του συνολικά 26 ταινίες μεγάλου μήκους (15 σε πρώτη προβολή κι ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα), τη νέα μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο διεθνούς φήμης διευθυντής φωτογραφίας, Φαίδων Παπαμιχαήλ, πέντε μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Κανών, του Λοκάρνο και του Τορόντο, και τις 21 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Και παρότι το φεστιβάλ δεν μπορεί να είναι διαγωνιστικό, σύμφωνα με τον νόμο, το ΦΚΘ δέχθηκε να φιλοξενήσει πέντε ανεξάρτητα βραβεία (Το Βραβείο Κοινού FISCHER, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής-FIPRESCI- και το Βραβείο των Ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ). Επιπλέον, με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα οργανωθεί μία κριτική επιτροπή φοιτητών, η οποία θα απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: