Θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στην Ελβετία Αναστασιάδης και Ακιντζί μόνο για εδαφικό;




Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στην Ελβετία από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, αποφάσισαν την Τετάρτη το βράδυ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Η συζήτηση στην Ελβετία θα επικεντρωθεί στο εδαφικό και σε όλα τα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν αλληλένδετα.

«Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελερίν, στην Ελβετία, από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Αυτή η εντατική εβδομάδα διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί κάτω από την αιγίδα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε,» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η συνάντηση, σημειώνεται, «θα επικεντρωθεί στο κεφάλαιο του εδαφικού καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα αλληλένδετα. Οι ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα η συνάντησή τους στην Ελβετία να προετοιμάσει το έδαφος για την τελευταία φάση των συνομιλιών, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση να κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να φτάσουν σε συμφωνία εντός του 2016.»

Δεδομένου ότι οι ηγέτες έχουν συμπληρώσει τις συζητήσεις τους πριν τη συνάντηση της Ελβετίας, έχουν δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές να πραγματοποιήσουν εκείνοι τη συνάντηση της 31ης Οκτωβρίου, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι δύο ηγέτες, αναφέρει η δήλωση των ΗΕ, «επιθυμούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη γενναιοδωρία της να προσφερθεί να φιλοξενήσει αυτό το γεγονός.»

Οι ηγέτες θα συνοδεύονται στην Ελβετία από τις διαπραγματευτικές τους ομάδες και εμπειρογνώμονες επί των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: