Τελευταίο ντιμπέιτ για Κλίντον και Τραμπ την Τετάρτη με τη Χίλαρι να διευρύνει το προβάδισμα




Οι δύο διεκδικητές της Προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, θα έχουν την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου την τελευταία τους ευκαιρία να αποδείξουν σε αντιπαράθεση ποιος είναι ο καλύτερος, στην τελευταία τους τηλεμαχία, στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας.

Η τηλεμαχία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και θα την φιλοξενήσει το φιλικότερο προς τον Τραμπ τηλεοπτικό δίκτυο FOX, με συντονιστή τον Κρις Ουάλας.

Όπως ανακοινώθηκε από την αρμόδια επιτροπή που διεξάγει τις προεδρικές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, τα θέματα θα περιλαμβάνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, τη μετανάστευση, την καταλληλότητα του προέδρου, καυτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, το χρέος και την οικονομία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε κατά κράτος στην πρώτη τηλεμαχία, ενώ στη δεύτερη, παρότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκοπήσεις ανέδειξε νικήτρια τη Χίλαρι Κλίντον, κατά γενική ομολογία ο Ρεπουμπλικανικός προεδρικός υποψήφιος απευθυνόμενος κυρίως στους υποστηρικτές του, κατόρθωσε να ανακόψει το ρεύμα αυτών που ζητούσαν την απόσυρσή του, μετά τις αποκαλύψεις μαγνητοφωνημένης συνομιλίας του με σεξιστικά σχόλια.

Μετά την καταιγίδα των αποκαλύψεων από γυναίκες που κατήγγειλαν δημόσια ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει απολέσει σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις και έχει εγκαταλειφθεί από πολλούς ρεπουμπλικάνους πολιτικούς και κυρίως τους χρηματοδότες του κόμματος. Ιδίως για το βασικό πυρήνα του κόμματος, η προεδρική μάχη έχει κριθεί κι όλες οι προσπάθειες εστιάζονται στην διάσωση της δύναμης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και στη Βουλή.

Σύμφωνα με το μέσο όρο των κυλιόμενων καθημερινών δημοσκοπήσεων, που παρουσιάζει το Real Clear Politics, η Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει το 48,1% των προτιμήσεων, έναντι 41,4% του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό της δίδει 256 εκλέκτορες, έναντι 170 του Τραμπ, ωστόσο, με την αναγωγή των πολιτειών όπου οι δύο αντίπαλοι προηγούνται, η διαφορά ανεβαίνει στους 340 – 198.
Στις 7 πολιτείες που η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων είναι μικρή, ο Τραμπ προηγείται μόνο στην Αϊόβα (41,7% – 38%) και η Κλίντον στις υπόλοιπες. Συγκεκριμένα: Φλόριδα 45,3 – 42,4, Οχάιο 44 – 42,4, Πενσυλβάνια 47,3- 39, Νιου Χάμσαϊρ 43,3 – 39,7, Βόρεια Καρολίνα 45 – 42,1, Νεβάδα 43,8 – 42,3.

Οι δημοσκοπήσεις για τη Γερουσία δίνουν από 46 έδρες σε κάθε κόμμα (3 περισσότεροι για τους δημοκρατικούς) με 8 έδρες να είναι ακόμη αμφίρροπες.

Στη Βουλή το αποτέλεσμα είναι υπέρ των Ρεπουμπλικανών με 231 – 189 και 15 αμφίρροπες (+6 για τους Δημοκρατικούς).

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: