Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο ενόψει συνομιλιών στην Ελβετία




Απόφαση κατά πόσον οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Ελβετία για τις συνομιλίες για το εδαφικό αναμένεται να λάβει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο τραπέζι του διαλόγου και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις επόμενες κινήσεις.

Ο Πρόεδρος δήλωσε προχθές ότι θα ενημερώσει τα κόμματα και αναμένει τη στήριξή τους. Τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύσουν στο Μον Πελεράν οι στενοί του συνεργάτες, νομικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες, μια ομάδα γύρω στα 25 άτομα.

Στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παρακάθονται, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων: ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Το ΕΛΑΜ εκπροσωπείται από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γεάδη Γεάδη.

Οι συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο Μον Πελεράν θα διεξαχθούν από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου. Ο ΓΓ των ΗΕ θα κηρύξει την έναρξη των συνομιλιών και όπως ανακοινώθηκε από τα ΗΕ, εάν χρειαστεί θα παρευρεθεί ξανά. «Είναι πάντοτε διαθέσιμος και θα κάνει πάντα ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η διαδικασία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

Η συνάντηση στο Μον Πελεράν θα επικεντρωθεί στο εδαφικό καθώς και σε όλα τα άλλα εκκρεμούντα ζητήματα κατά τρόπο αλληλένδετο. Οι δύο ηγέτες, αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΗΕ, εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα ότι η συνάντηση στην Ελβετία θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών, με βάση την κοινή τους δέσμευση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση εντός του 2016.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες διαπραγματεύονται άμεσα το θέμα του εδαφικού και πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στην τρέχουσα διαδικασία, δηλώθηκε από πλευράς ΗΕ.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: