Σφοδρές αντιδράσεις κυβέρνησης, κυπριακών κομμάτων κατά Γιούνκερ για τις δηλώσεις για κυπριακό




Αντιδράσεις προκάλεσαν από κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, περί τελευταίας ευκαιρίας στο Κυπριακό.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιου είδους προσεγγίσεις περί τελευταίας ευκαιρίας δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στον διάλογο που διεξάγεται».

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε, ότι τέτοιες αναφορές δεν λειτούργησαν βοηθητικά, ούτε στην διαδικασία, ούτε στον τρόπο αντιμετώπισης, από πλευράς των πολιτών, στο σχέδιο Ανάν, που τέθηκε στο δημοψήφισμα το 2004. Επισήμανε δε, ότι όσο περνά ο καιρός, τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται και η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνεται πιο δύσκολη.

Εκείνο που έχει σημασία, υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, που να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να είναι συμβατό με το κεκτημένο.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αρνητικότατη εξέλιξη την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές, αναφέροντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν προσφέρουν, ούτε βοηθούν την διαδικασία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη, «ενισχύει περισσότερο την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους».

Είτε θα εργαστούμε για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, υπέδειξε, είτε θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους Τουρκοκυπρίους, θα είναι η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία.

Συμμαχία Πολιτών: Ο Γιούνκερ να αναλάβει τις ευθύνες του

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες ως οφείλει και να πείσει την Τουρκία ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο είναι και ο ίδιος εντεταλμένος να προωθεί και επιβλέπει την εφαρμογή του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι αν ο κ. Γιούνκερ θέλει όσο και οι Κύπριοι την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν τότε θα πρέπει ως Πρόεδρος της Κομισιόν να γίνει αυστηρός απέναντι στην Τουρκία και να απαιτήσει από την Τουρκία τα αυτονόητα.

«Δηλαδή ότι θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να πάψει να στρουθοκαμηλίζει ο κ. Γιούνκερ και η Κομισιόν όταν η Τουρκία αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα» δήλωσε, εξηγώντας πως μόνο αν η Τουρκία συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις της με την ΕΕ, πρακτικά και όχι θεωρητικά, θα περνούν από τη Λευκωσία θα τεθεί προ του διλήμματος αν θα συνεχίσει την αδιαλλαξία της που είναι και η αιτία της μη λύσης του Κυπριακού τόσα χρόνια ή αν θα πρέπει να καταθέσει έμπρακτα στο τραπέζι των συνομιλιών συναινετικές προτάσεις που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για τη λύση του Κυπριακού.

«Δεν αρκούν τα ευχολόγια του κ. Γιούνκερ αλλά ούτε και τα εκβιαστικά διλήμματα του στυλ `είναι η τελευταία ευκαιρία`» είπε ο κ. Λιλλήκας υποδεικνύοντας ότι «στην ιστορία δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες» και καλώντας τον κ. Γιούνκερ να αναλάβει τις δικές του ευθύνες ως οφείλει και να πείσει την Τουρκία ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο είναι και ο ίδιος εντεταλμένος να προωθεί και επιβλέπει την εφαρμογή του.

Ανακοίνωση από το ΔΗΚΟ

Η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία χαρακτήρισε τη παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, ως την τελευταία ευκαιρία, είναι απαράδεκτη από οποιαδήποτε άποψη, καθώς:

• Παραβιάζει σημαντικές παραμέτρους της διαδικασίας για το κυπριακό, που δεν προνοούν χρονοδιαγράμματα για τη λύση του κυπριακού.
• Υιοθετεί πλήρως την τουρκική θέση για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων.
• Ουσιαστικά εκβιάζει ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έπρεπε να νοιάζεται για τη συμβατότητα των προνοιών μιας συμφωνίας με το κοινοτικό κεκτημένο και όχι να διατυπώνει απειλές και να καταστροφολογεί.

Για την απαράδεκτη δήλωση του κ. Γιούνγκερ, επιβάλλεται να υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση, αλλά και αλλαγή στρατηγικής, καθώς οι ξένοι αξιωματούχοι αντλούν την επίπλαστη αισιοδοξία τους, από τις δηλώσεις του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη, που αναφέρεται σε πρόοδο, συγκλίσεις και αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας πριν το τέλους του 2016.

Κίνημα Αλληλεγγύη

«Δυστυχώς ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σιουλτς, τήρησαν και χθες την επιτηδευμένη ουδετερότητα της ΕΕ, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγνοουμένων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες».

Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, κ. Πόλυς Παλλήκαρος και πρόσθεσε ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον Πρόεδρο της, παρά μόνο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο κύριος Γιούνκερ, εκβιάζοντας τον κυπριακό λαό, δήλωσε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία επανένωσης της Κύπρου. Εμείς θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι έχει την ευκαιρία να διασώσει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την μετατροπή του σε κοινότητα και σε προτεκτοράτο της Τουρκίας».

«Σημειώνουμε» τόνισε «ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές προσκλήθηκαν όπως και οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές μαζικά, και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Την ίδια στιγμή που πολλοί Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» προσεκλήθησαν επισήμως και με την στήριξη της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, αλώνιζαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να περάσουν τη δική τους προπαγάνδα στο θέμα των αγνοουμένων και στο θέμα του Κυπριακού».

Ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης επεσήμανε ότι «η στάση της ΕΕ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών στηρίζονται εν πολλοίς στην πληροφόρηση που έχουν από τον ΄Ειντε, από τους Τούρκους, από τους Επιτρόπους και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ξεκάθαρα η ίδια η ΕΕ λειτουργεί ωσάν η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι εκλιπούσα».

«Τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την δυσάρεστη και επικίνδυνη εξέλιξη φέρει η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία» είπε καταληκτικά ο κύριος Παλλήκαρος.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: