Πρωτοβουλία της Λευκωσίας για εμπλοκή Σ.Α. στα θέματα ασφάλειας και εφαρμογής λύσης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λευκωσία: Την ενεργή εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα των πέντε μονίμων μελών του επιδιώκει η Λευκωσία και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επαφές που πραγματοποιεί. Η προσοχή ως προς την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών εστιάζεται στα θέματα της ασφάλειας και της εφαρμογής της συμφωνίας.

Ήδη υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ της Λευκωσίας και των βασικών πρωταγωνιστών ενώ θα υπάρξει και συνέχεια και σε διάφορα επίπεδα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η σήμερα και αύριο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault, θα επισκεφθεί το τρίγωνο Αθήνα, Άγκυρα και Λευκωσία και στην ατζέντα του θα είναι το Κυπριακό (αύριο Τρίτη μεσημέρι θα βρίσκεται στη Λευκωσία ενώ θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα).  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συζητήσει το θέμα της ασφάλειας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επιστρέφοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου από τη Νέα Υόρκη, όταν στάθμευσε στο Παρίσι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Ολάντ συμφώνησε με τη θέση της Λευκωσίας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Συνέχεια στις συζητήσεις θα δοθούν με την παρουσία στη Λευκωσία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών. Σε σχέση με τη Γαλλία είναι σημαντικό το γεγονός ότι είναι και κράτος-μέλος της ΕΕ. Σημειώνεται ότι πριν το Παρίσι, ο Πρόεδρος είχε σταθμεύσει στο Λονδίνο και είχε συζητήσει  το ίδιο θέμα με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Η Τερέζα Μέι επανέλαβε τη θέση του Λονδίνου ότι εάν οι άλλες δυο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) δεν θέλουν το σύστημα εγγυήσεων, ούτε η Βρετανία θέλει να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια χώρα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι  η Βρετανία δεν εγκαταλείπει τις στρατιωτικές της βάσεις στο νησί.  Όπως πληροφορούμαστε, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, με τη Λευκωσία να διαμηνύει ότι εάν αμφισβητηθεί, θα αμφισβητείται και το καθεστώς των Βάσεων.

Αναφορικά με τη Ρωσία, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα επισκεφθεί τη Μόσχα (31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου) και θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών,  είχε ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δεν αποδέχεται ούτε εγγυήσεις ούτε ξένα στρατεύματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα νατοϊκά στρατεύματα.

Οι Αμερικανοί ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που χρονικά τοποθετούνται στις 8 Νοεμβρίου, επιχειρούν ακόμη και την υστάτη να καταγράψουν «μια επιτυχία στο Κυπριακό». Επί της ουσίας, δηλαδή της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ασφάλειας, είτε δεν τοποθετούνται είτε μεταφέρουν τεχνηέντως την τουρκική προσέγγιση, με τη μορφή του αγγελιαφόρου. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντηση που είχε με την κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο, μετέφερε την τουρκική θέση για την ασφάλεια και ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι η Άγκυρα δεν δέχεται την πρόταση της Λευκωσίας.  Η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 14-15 Νοεμβρίου δημιουργεί εκ των πραγμάτων κινητικότητα. Ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Ωστόσο, ως προς τις συνομιλίες που θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο θέματα θα είναι στην ατζέντα: το ελληνικό χρέος και το Κυπριακό.  Στην Αθήνα ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι είναι διακαής πόθος και βασική επιδίωξη η μείωση του χρέους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να διασυνδεθεί με το Κυπριακό.

Είναι σαφές ότι ενόψει και των συναντήσεων εκτός Κύπρου για το εδαφικό, η Λευκωσία θα κινείται παράλληλα και για το θέμα της ασφάλειας, επιδιώκοντας εν πολλοίς εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θα τους δει όλους ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Marc Ayrault, κατά τη σύντομη παραμονή του στη Λευκωσία (φθάνει αύριο το μεσημέρι και αναχωρεί την ίδια ημέρα), θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί  και με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Σημειώνεται ότι πριν την Κύπρο θα μεταβεί σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, θα προεδρεύσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη δεύτερη συνάντηση για το «γαλλο-τουρκικό στρατηγικό πλαίσιο», που αφορά τις διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα, ο Jean-Marc Ayrault θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο Σινιρίλογλου πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ

Ο ισχυρός πρέσβης του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίλογλου έδωσε την περασμένη Παρασκευή τα διαπιστευτήριά του στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Ο Σινιρίογλου, που είχε την ευθύνη της διαχείρισης του Κυπριακού ως υφυπουργός Εξωτερικών για επτά χρόνια (ενώ διετέλεσε και υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών πέρσι), θα συνεχίσει να έχει εμπλοκή στα διαδραματιζόμενα και από τη νέα του θέση. Ο Φεριντούν Σινιρίλογλου αντικατέστησε τον Halit Cevik.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: