«Παραβολές και μάρτυρες» στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης: “Αγιογραφίες” του Σάριτς




Το σίγουρο είναι πως οι “αγιογραφίες” του Νίκολα Σάριτς δεν θα “μπερδέψουν” κανέναν. Δεν θα σταυροκοπηθεί κανείς πιστός στη θέασή τους. Τα 45 έργα του, με τίτλο “Παραβολές και Μάρτυρες”, που εκτίθενται, από χθες το βράδυ, στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα δράσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2016” είναι “παλιές” -βυζαντινές αγιογραφίες, “μεταγραμμένες” με μεταμοντέρνα τεχνική απεικόνισης…

Βυζαντινές αγιογραφίες με θέματα που αντλούνται από την ορθόδοξη παράδοση, φιλοτεχνημένα από έναν Σέρβο ορθόδοξο καλλιτέχνη του 21ου αιώνα …

Γεννημένος το 1985 στην πόλη Bajina Basta της Σερβίας, ο 31 ετών, σήμερα, καλλιτέχνης μετακόμισε σύντομα στο Βελιγράδι για να συνεχίσει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της σερβικής πρωτεύουσας και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και στην Ακαδημία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις Τέχνες και τη Συντήρηση στον τομέα της εκκλησιαστικής τέχνης, απ? όπου αποφοίτησε το 2014.

Στον πρώτο κύκλο των έργων του (“Παραβολές”) οι συνθέσεις του εξυπηρετούν τη θεμελιώδη αρχή των «παραβολών» – αυτή της υψηλής διδαχής… Τα πρόσωπα και τα σχήματα είναι ταυτόχρονα απλά και αινιγματικά συνθέτοντας μια πρόκληση για τον θεατή ανάλογη με εκείνην, που αντιμετώπιζαν οι ακροατές των παραβολών.

Αντίστοιχα στοιχεία φανερώνονται και στον κύκλο με τους Μάρτυρες, οι μορφές των οποίων κυριαρχούν στην κεντρική θέση του κάθε έργου. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των μορφών είναι η στάση δέησής τους, καθώς και η έντονη στροφή του κεφαλιού προς τον ουρανό, σε μία συνάντηση με τον Θεό, που αποδίδεται με ταυτόχρονα με ένταση και ησυχία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: