Παράταση ημερών στην τροπολογία για μαύρο στα κανάλια: Θα επανέλθει ο Νίκος Παππάς;




Παράταση λίγων ημερών πήρε μετά από παρέμβαση του Προέδρου της ελληνικής Βουλής Νίκου Βούτση, η υιοθέτηση τροπολογίας που προβλέπει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν αδειοδοτήθηκαν θα πρέπει να σταματήσουν την λειτουργία τους πέντε μέρες μετά την δημοσιοποίηση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης με τις οριστικές άδειες τηλεοπτικών σταθμών αλλιώς απειλούνται με αυστηρές κυρώσεις.

Η τροπολογία κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής εμβόλιμα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος συνομίλησε με τον Νίκο Παππά και τελικά η τροπολογία αποσύρθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Στην πρώτη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την κατάθεση της τροπολογίας από το γραφείο του Ν. Παππά σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, ότι η τροπολογία αποβλέπει στην «κατοχύρωση» των οριστικών  υπερθεματιστών και στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Μετά την απόσυρση της τροπολογίας, ο κ. Παππάς προχώρησε σε νέα δήλωση – ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Νίκο Βούτση ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα ήταν καλύτερο να λάβει χώρα μετά την νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που θα γίνει δια μέσου της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, εντός της επόμενη εβδομάδας. «Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη δήλωση του κ. Παππά.

Ο κ. Βούτσης συγκαλεί τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για πολλοστή φορά, την ερχόμενη Τετάρτη με θέμα την σύσταση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αν και εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι να λήξει και πάλι άκαρπη η σύσκεψη καθώς η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε και πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα συναινέσει σε διακομματικό διορισμό μελών του ΕΣΡ αν δεν αποσυρθεί πρώτα ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παππάς. Με ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά» που «κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια. »Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες».

Σκληρού ύφος ήταν και το σχόλιο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος σημείωσε ότι στην νέα «νομοθετικά απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: ΦΑΣΙΣΜΟΣ».

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους», απάντησε, σε ανακοίνωση,  ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την τροπολογία που ο κ. Παππάς αναμένεται να καταθέσει εκ νέου τις επόμενες μέρες στη Βουλή, προβλέπεται η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος παρόχων μη αδειοδοτημένων για τις περιπτώσεις παροχής, διανομής κ.λπ. προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου. Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις αυτές αυστηροποιούνται με φυλάκιση έως 12 μηνών, χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ (σήμερα επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ύψους από 3.000 ευρώ) και κατάσχεση εξοπλισμού.

Οι διοικητικές κυρώσεις αφορούν είτε σε σύσταση (με πρόστιμο 3 εκατ. εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση) είτε αναστολή ή ανάκληση της άδειας (του παρόχου αφού το κανάλι δεν θα έχει άδεια). Όλες οι ποινές και τα πρόστιμα ισχύουν πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

ΚΥΠΕ – Ελένη ΜαυρούληΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ 15/10/2016 14:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: