Ορόσημο ο Ιούνης για το δημοψήφισμα: Η διαδικασία για να “κλείσουν” το Κυπριακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στα μέσα του 2017, εάν υπάρξει κατάληξη επί των έξι κεφαλαίων, αναμένεται να διενεργηθούν χωριστά δημοψηφίσματα, καθώς όπως εξήγησε χθες ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά την συμπλήρωση και των τεχνικών λεπτομερειών θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κατοχικός ηγέτης, ξεκαθάρισαν χθες με χωριστές δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν, πως δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας. Θα υπάρξει, ωστόσο, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, πολιτική συμφωνία, που θα είναι, όπως προέκυψε και προχθές στο Εθνικό Συμβούλιο από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα «πλαίσιο αρχών».

Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως εντός Οκτωβρίου θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν όσο είναι δυνατόν τα τέσσερα κεφάλαια σημειώνοντας ότι μπορεί να μείνουν κάποια σημεία και να εξετάσουν σε ένα επόμενο στάδιο. Εάν καταλήξουν, είπε, σε συμφωνία και στο εδαφικό και μετά στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, θα έχει προκύψει το πολιτικό πλαίσιο της λύσης. Αυτό, ανέφερε, προσπαθούσε να εξηγήσει και ποτέ δεν σκέφτηκε να υπογράψουν μια ενδιάμεση συμφωνία.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια, το πολιτικό πλαίσιο που θα προκύψει θα τους οδηγήσει σε μια συνολική λύση, που θα είναι συμφωνημένη και θα είναι συνολική. Εάν με βάση τους χρόνους που καθόρισε, μέχρι το τέλος του χρόνου επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία, τότε τα τεχνικά θέματα, όπως η συγγραφή του συντάγματος και των ομοσπονδιακών νόμων μπορούν να γίνουν εντός του 2017 και συγκεκριμένα τους πρώτους τρεις μήνες. Τους άλλους τρεις μήνες θα υπάρξει προετοιμασία της κοινής γνώμης για ένα δημοψήφισμα.

Χθες Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των συνιστωσών πολιτειών, αλλά και της ευθύνης που πρέπει το κράτος να φέρει έναντι διεθνών υποχρεώσεων, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ομόσπονδου Κυπριακής Δημοκρατία. Όπως συναφώς ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πλείστα ζητήματα που αφορούν την αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση ενώ τις εκκρεμότητες θα τις συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι δυο διαπραγματευτές. Θα συζητήσουν και ζητήματα που τέθηκαν σήμερα υπό τη μορφή προβληματισμού.
Στις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης έχουν καταγραφεί 28 αρμοδιότητες.

ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νορβηγός δημοσιογράφος, συμπατριώτης του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, βρέθηκε χθες στο χώρο των συνομιλιών, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, στην ουδέτερη ζώνη. Ο λόγος; Για να πάρει συνεντεύξεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Τα τρία «όχι» του Προέδρου – «Θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πρόταση στο λαό»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως δεν υπάρχει περίπτωση ενδιάμεσης λύσης. «Εκείνο που θα παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό θα είναι ολοκληρωμένη η πρόταση με συντάγματα, με το Σύνταγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τα συντάγματα των ομοσπόνδων πολιτειών, με τη συμφωνία η οποία θα αποτυπώνει τις συγκλίσεις αλλά επίσης και με τα όσα θα αποτελούν παραρτήματα. Στο λαό θα παρουσιαστεί μια πλήρης – το ξεκαθαρίζω – συμφωνία που δεν θα παραλείπει ουδέν από τα όσα αποτελούν τα συστατικά της λύσης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι άρα δεν τίθεται θέμα υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Πρόεδρος απάντησε «μη χειρότερα. Ουδέποτε υπήρξε θέμα υπογραφής, υπάρχει θέμα δημοψηφισμάτων της τελικής λύσης, συνεπώς να γίνει ξεκάθαρο: ενδιάμεσες λύσεις δεν γίνονται αποδεκτές διότι παραβιάζουν τον κανόνα ‘τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλο’ και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. Επομένως να σταματήσουμε να δημιουργούμε μια ανησυχία μέσα στον κυπριακό λαό η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη από πάσης απόψεως λύση με το σύνταγμα της κεντρικής κυβέρνησης. με τα συντάγματα των πολιτειών, με τους ομοσπονδιακούς νόμους, με τις διεθνείς συμβάσεις, με όλα όσα απαιτούνται ως συστατικά στοιχεία της συνολικής λύσης, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό και θέλω να παρακαλέσω τους αρχηγούς να μην προκαλούν σύγχυση ή εκείνους που έχουν ακόμη κάποιες ανησυχίες – θέλω να είμαι πάντα ήπιος».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανακοινωθεί συμφωνία επί ενός συνολικού πολιτικού πλαισίου και να απομείνουν μετά κάποια, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, όχι, όχι». Χαριτολογώντας είπε πως με αυτό ικανοποιεί και τους «ναινέκους» και τους «οχιάδες».

ΚΑΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως εντός Οκτωβρίου θα συζητηθεί και η εκ περιτροπής προεδρία. Όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε «βεβαίως».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εκ περιτροπής είναι ένα αγκάθι, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ένα αγκάθι, για το οποίο η θέση μας είναι δεδομένη. Ενδεχομένως να παραμείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τέλους».

ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ
Ο κατοχικός ηγέτης, ανέφερε ότι οι δύο διαπραγματευτές την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη θα συναντηθούν για να συζητήσουν με περισσότερες λεπτομέρειες τα θέματα που συζήτησαν στις τρεις συναντήσεις αυτή την εβδομάδα. Οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 13 Οκτωβρίου αφού ο ίδιος την Κυριακή θα μεταβεί για δύο ημέρες στην Κωνσταντινούπολη όπου θα λάβει μέρος σε ένα διεθνές συνέδριο ενέργειας.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας, Metin Feyzioğlu, που επισκέπτεται τα κατεχόμενα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, συναντήθηκε και με τον Ακιντζί. Ο κ. Feyzioğlu είπε πως εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, εναλλακτικές λύσεις θα πρέπει να ληφθούν επίσης υπόψη. «Ένα από τα μέτρα που πιθανόν να ληφθούν είναι η άρση των δασμών μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: