Ο αντάρτης υποψήφιος και η άγνοια κινδύνου των Ελίτ: ‘Ομηροι του Τράμπ οι Ρεπουμππλικάνοι




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η σφοδρή επίθεση του υποψηφίου για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, εναντίον της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων μετά την διαρροή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πωλ Ράϊαν, ότι δεν σκοπεύει να κάνει προεκλογική εκστρατεία μαζί του μέχρι την ημέρα των εκλογών, λόγω του βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας με τα προσβλητικά σχόλια του κ. Τράμπ για τις γυναίκες, δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα των Ηνωμένων Πολιτειών γεγονός.

Ο Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι αισθάνεται απελευθερωμένος να κάνει την προεκλογική εκστρατεία που πραγματικά θέλει, χαρακτηρίζοντας τους Ρεπουμπλικάνους που απέσυραν την υποστήριξή τους , αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής, αδύναμους ηγέτες, αφού τη στιγμή που κέρδισε στο δεύτερο Debate τη Χίλαρι Κλίντον, τον υποσκάπτουν.

Με αυτή τη δήλωση και τη στρατηγική που φαίνεται να διαμορφώνει ο Ντόναλντ Τράμπ, αποτελεί πλέον έναν insurgent candidate (αντάρτη υποψήφιο), ανεξάρτητο από τα περιοριστικά πλαίσια που του βάζει η ταύτιση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Από εδώ και στο εξής μέχρι της 8 Νοεμβρίου ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης ο Ντόναλντ Τράμπ, αποτελεί την ίδια και μεγαλύτερη απειλή για τους Ρεπουμπλικάνους, που αποτελεί για την Χίλαρι Κλίντον και την παγκόσμια ελίτ που την στηρίζει με κάθε δυνατό μέσο.

Η εμφάνισή του στο δεύτερο Debate, παρά το γεγονός ότι τα ελεγχόμενα από το σύστημα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν ότι είναι δυνατόν για να την εμφανίσουν ως ασήμαντη, δίνοντας έμφαση στο επίμαχο βίντεο και τη απόσυρση υποστήριξης από μια σειρά εκλεγμένους (Inside the Beltway politicians), Ρεπουμπλικάνους, ήταν μια καθαρή νίκη η οποία διεύρυνε την ανησυχία του παγκόσμιου συστήματος και της Wall Street για την πιθανότητα εκλογής του.

Οι ταυτόχρονες αποκαλύψεις χιλιάδων emails στελεχών του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον, του Στέητ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου, από τα WikiLeaks, οι οποίες ενισχύουν όλο και πιο πολύ το διπρόσωπο χαρακτήρα της υποψηφίου των Δημοκρατικών και τις ύποπτες συναλλαγές της πίσω από κλειστές πόρτες με τις ελίτ του παγκόσμιου κατεστημένου, δίνουν πόντους στον Ντόναλντ Τράμπ και αυξάνουν την οργή των εκατομμυρίων φανατικών υποστηρικτών του, σε σημείο που να αγγίζει τα όρια της επανάστασης και του διχασμού.

Το σχόλιο του συζύγου της Χίλαρι Κλίντον, πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς αποκάλεσε τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τράμπ, Red Necks, μια καθαρά ρατσιστική φράση, για τα αμερικανικά δεδομένα, που αποτελεί υποτιμητική βρισιά, από τις ελίτ έναντι των απλών Αμερικανών, επαναφέρει δυναμικά στην επικαιρότητα το δικό της σχόλιο, όταν είχε αποκαλέσει τους υποστηρικτές του αντιπάλου της «Καλάθι Αξιοθρήνητων» (Basket of Deplorables),  εντείνοντας την οργή στις πλατιές μάζες της αμερικανικής κοινωνίας.

Η συμπεριφορά της αποκομμένης από το μέσο Αμερικανό πολίτη ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων η οποία είναι προσκολλημένη και εξαρτώμενη από τους λομπίστες, τις πολυεθνικές και τη Wall Street, που τη χρηματοδοτούν, όπως και της ηγεσίας και της υποψηφίου των Δημοκρατικών που στηρίζεται από τις ίδιες ακριβώς ελίτ και το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας, απέναντι στον Ντόναλντ Τράμπ από εδώ και στο εξής, μέχρι την ημέρα των εκλογών για τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο, ενέχει τον κίνδυνο να τους επιφέρει θανάσιμο πλήγμα.

Διακατέχονται από άγνοια κινδύνου και δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Ντόναλντ Τράμπ δεν κάνει πλέον μια συμβατική προεκλογική εκστρατεία αλλά έναν guerilla war (πόλεμο αντάρτικου) εναντίον του φθαρμένου και εξαρτημένου από τις αμερικανικές και παγκόσμιες ελίτ πολιτικού και μιντιακού συστήματος.

Με την μονόπλευρη, δηλητηριώδη και προκατειλημμένη συμπεριφορά τους απέναντί του, από την στιγμή που στην ουσία έκλεψε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, κινδυνεύουν να φανατίσουν (και μάλλον το έχουν πετύχει) τους υποστηρικτές του, ώστε να προκύψει ένας διχασμός στην αμερικανική κοινωνία που θα είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτο κακό στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο, με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο της Ουάσιγκτον στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ως κόμμα την ημέρα των εκλογών, εάν οι φανατικοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τράμπ αποφασίσουν ή κληθούν από τον ίδιο να απέχουν ρίχνοντας λευκό στην κάλπη των εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία.

Ο Ντόναλντ Τράμπ, έχει πλέον εξελιχθεί σε ηγέτη ενός αντάρτικου στο εσωτερικό των ΗΠΑ με παγκόσμιες προεκτάσεις. Ένα αντάρτικο το οποίο ακόμα και εάν ηττηθεί, που είναι και το πιο πιθανό, έχει κάνει ήδη μεγάλη ζημιά στο αρνούμενο να αντιληφθεί τα σημεία των καιρών σύστημα, και είναι εδώ για να μείνει.

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι το κατά της Παγκοσμιοποίησης και κατά των Ελίτ,  Κίνημα Τράμπ, είναι εδώ για να μείνει και ξεπερνά τις παραδοσιακές διαφορές Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων.

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος.

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: