Με ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε η ομάδα παρακολούθησης μνημονίου για τα εργασιακά




Τα μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ομάδας Παρακολούθησης για την Ελλάδα πραγματοποίησαν την τρίτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, όπως παρουσιάστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο των υπαλλήλων Εργασίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Θεανώ Φωτίου, Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και η Έφη Αξιόγλου, Επικεφαλής του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και τους επικαιροποιημένους κοινωνικούς δείκτες. Πληροφόρησαν επίσης τους Ευρωβουλευτές για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας .

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μεταρρυθμίσεις του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος (εισαγωγή μιας εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ) και τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση του ελληνικού Ιδρυμάτων της αγοράς εργασίας. Υπογράμμισαν δε την ανάγκη να επιστρέψει η χώρα σύντομα στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Τόνισαν τέλος ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και δεν θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο Thomas Händel, Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ομάδας Εργασίας, εξέφρασε την έντονη επιθυμία το Κοινοβούλιο, και η ΕΕ γενικότερα, να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις κοινωνικές πτυχές του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Τόνισε δε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να εξασφαλίζονται και ότι θα πρέπει να αποκαθίστανται τα δικαιώματα των συνδικάτων.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: