Μακρά κατ΄ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί: Πολλά τα ανοικτά θέματα παρά την αισιοδοξία




Του Κώστα Βενιζέλου
Τα θέματα της ιθαγένειας, αν και λίγο-πολύ έχουν ξεκαθαρίσει, την εκπροσώπηση των δυο συνιστώντων κρατιδίων στα ομοσπονδιακά όργανα και η εφαρμογή των ελευθεριών και δικαιωμάτων, κυρίως σε σχέση με ξένους υπηκόους, συζήτησαν χθες στην τρίωρη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, παρόλο που αναμενόταν να ανακοινώσουν χθες τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών για το εδαφικό, που αποφασίσθηκε να γίνουν εκτός Κύπρου, ωστόσο, δεν το έπραξαν.

Αναμένεται ότι θα πράξουν τούτο, ενδεχομένως, κατά την αυριανή τους συνάντηση. Το θέμα του χώρου, τη στιγμή που έχουν καθοριστεί οι ημερομηνίες και αποφασίσθηκε, όπως ζήτησε ο κ. Ακιντζί, να διεξαχθούν οι συζητήσεις στο εξωτερικό, είναι δευτερευούσης σημασίας. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι οι συναντήσεις θα γίνουν στην Ελβετία, όχι στην Γενεύη, από τις 7-11 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνάντηση, όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης είχαν μακρά κατ΄ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια οι συζητήσεις διεξήχθηκαν στην παρουσία και των διαπραγματευτικών τους ομάδων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες παραπέμφθηκαν για περαιτέρω επεξεργασία στους δυο διαπραγματευτές. Αυτό δείχνει πως ακόμη υπάρχουν δυσκολίες στην επίτευξη συγκλίσεων. Θέματα που συζητούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο παραπέμπονται στους Αναστασιάδη και Ακιντζί και στη συνέχεια αυτοί τα στέλνουν στους διαπραγματευτές. Αυτό γίνεται στα περισσότερα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφοντας από το χώρο των συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους μετά από ερώτηση σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών για το εδαφικό, ότι «επικεντρωθήκαμε περισσότερο στην ουσία των όσων είχαμε μπροστά μας παρά στον καθορισμό του χώρου. Πιθανότατα τούτο να γίνει την Τετάρτη».

Αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι «συζητήσαμε λεπτομέρειες ή τρόπους εφαρμογής των διαφόρων είτε ελευθεριών είτε δικαιωμάτων κλπ. Υπήρξε μια, οφείλω να πω, σχετική πρόοδος, που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».

Ερωτηθείς αν στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ιθαγένειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει οριστικά αυτά τα θέματα και να μην επαναλαμβάνουμε εαυτούς».

Σε ερώτηση ποιου θα είναι αρμοδιότητα το θέμα των προσωρινών αδειών εργασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό θα είναι αρμοδιότητα «της κεντρικής κυβέρνησης».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου ότι αν μέχρι το τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση τότε η Τουρκία θα παίξει ένα άλλο παιγνίδι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν έχει υπόψη τη συγκεκριμένη αναφορά.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Σινιρλίογλου θα συνοδεύει τον κ. Ακκιντζί στη συνάντηση στο εξωτερικό για το εδαφικό, ο Πρόεδρος είπε πως δεν γνωρίζει αν θα συνοδεύει τον κ. Ακιντζί ο κ. Σινιρλίογλου, προσθέτοντας ότι «εξ όσων γνωρίζω θα πάμε ο καθένας με τη διαπραγματευτική του ομάδα, τους εμπειρογνώμονες κλπ».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την εκπροσώπηση στα ομοσπονδιακά όργανα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε συζήτηση, βεβαίως».

Συναντήσεων συνέχεια
Δύο ακόμη συναντήσεις θα έχουν μέχρι το τέλος του μηνός Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα και την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται συναφώς πως την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο. Θα αποφασισθεί είναι κατά πόσο οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο στην Ελβετία. Η τάση είναι να μην μεταβούν οι αρχηγοί μαζί με τον Πρόεδρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: