Κοστολογημένη πρόταση για ελληνικό χρέος στο Εurogroup του Δεκεμβρίου αναμένει η Ευρωζώνη




Κοινή Κοστολογημένη Πρόταση την οποία θα έχουν συνδιαμορφώσει ΔΤΝ και ΕΕ για την επίτευξη της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους θα παρουσιαστεί στο Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης.

Η πρόταση, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα διασφαλίζει την Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να παρουσιάσει στο Διοικητικό της Συμβούλιο επίσημη πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα και η οποία “θα είναι τεχνικά άρτια για τους κανόνες του Ταμείου”.

Προϋπόθεση για να έχει αυτή την εξέλιξη το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα διεξαχθεί με συμμετοχή όχι μόνο του Πωλ Τόμσεν, αλλά και της ίδιας της κ. Λαγκάρντ, είναι η κατά 75% ή 80% ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης περιλαμβανομένων των “εργασιακών”, στη βάση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του ΔΝΤ.

Οι πληροφορίες αυτές μεταφέρθηκαν από υψηλά ιστάμενες κοινοτικές πηγές που βρέθηκαν στην Ουάσινγκτον για την ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ και οι οποίες είχαν τους τέσσερις τελευταίους μήνες εντατικές επαφές προς όλες της κατευθύνσεις για την τεχνική προετοιμασία της πρότασης.

Ως σημαντικό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία δεν θέλουν να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, είναι ότι δεν μιλάνε πια για 100% ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά για “παράλληλη διαδικασία”, η οποία θα ανακοινωθεί όταν “οι μεταρρυθμίσεις θα είναι σε καλό δρόμο”.

Στο ποσοστό 75% ολοκλήρωσης όμως δεν μπορεί να μην είναι και τα εργασιακά, διότι το ΔΝΤ θεωρεί αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις απολύτως απαραίτητες “για την προσέλκυση επενδύσεων” και εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα ευοδωθούν πιθανές σκέψεις της κυβέρνησης για “περισσότερη ρύθμιση” ή “επιστροφή σε παλαιού τύπου συλλογικές διαπραγματεύσεις”. Μάλιστα και οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι “οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι σχέσεις των συνδικάτων με τους εργοδότες δεν θα πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος”.

Στο διά ταύτα της πρότασης, πηγή είπε ότι ο Πωλ Τόμσεν συνεργάζεται από τον Ιούνιο με τον Τ. Βίζερ του EWG και τον Κ. Ρέγκλιγκ του ESM μαζί με ομάδα ειδικών των δύο πλευρών για την κοστολογημένη πρόταση, περίγραμμα της οποίας θα δει το λεγόμενο “club της Ουάσινγκτον” στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΔΝΤ.

“Οι δύο πλευρές είναι πολύ πιο κοντά από όσο αφήνουν να διαφανεί οι δημόσιες δηλώσεις”, είπε η ίδια πηγή: “Να ακούτε προσεκτικά τί λέμε δημόσια – απαντάμε σε ό,τι ακριβώς μας ρωτάνε: φυσικά και το ΔΝΤ έχει κανόνες και δεν θα τους αλλάξει, φυσικά και ένα κομμάτι των μέτρων θα εκτελεστεί στο τέλος του προγράμματος, φυσικά και το τρίτο σκέλος των μέτρων δεν θα εκτελεστεί τώρα αλλά μόνο με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, όλα αυτά τα δέχθηκε το ΔΝΤ τον Μάιο, τα επικύρωσε τον Ιούνιο και στη βάση αυτών δουλεύουμε. Βάζουμε νούμερα σε εκείνες τις προτάσεις. Δεν υπάρχει κάτι άλλο”.

Στην πράξη και όσο η συζήτηση διεξάγεται πίσω από κλειστές πόρτες, το ΔΝΤ θα ψάξει να βρει ευκαιρία να εντάξει “θέμα ελληνικού κρατικού μηχανισμού και μεταρρύθμισης στο δημόσιο” στη συζήτηση των εργασιακών. Θα ζητήσει δηλαδή περισσότερες διασφαλίσεις για το ρυθμό εξέλιξης των αποδοχών, των προσλήψεων και των εργασιακών σχέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, ως “ζήτημα προτεραιότητας” και “μεγάλης επίπτωσης” στην εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών της χώρας ως το 2030.

Το ΔΝΤ θα ζητήσει επιπλέον τρεις ακόμα ασφαλιστικές δικλείδες που θα πρέπει να περιέχονται στο τελικό σχέδιο για “να μην μπορεί κανείς να μιλήσει στο ΔΣ”. Αυτές είναι:

– ότι το ίδιο θα έχει αποπληρωθεί αν όχι το 2018 έστω το 2019-2020 και σίγουρα πριν λήξει η περίοδος χάριτος,

– ότι όταν βγει η Ελλάδα στις αγορές , όπως έκανε η Κύπρος, πρώτα θα αποπληρώσει πρόωρα τις δόσεις του ΔΝΤ,

– ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν εκταμιεύσεις ώστε να πληρωθούν όλα τα υπόλοιπα στην ώρα τους.

Η δεύτερη και η τρίτη δέσμευση ήδη έχουν απαντηθεί και για την πρώτη οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να την εντάξουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δηλαδή να δεσμεύσουν ποσό για αποπληρωμή παλιών δανείων του ΔΝΤ με τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο, δεδομένης της μικρότερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του αργού ρυθμού εκταμίευσης των υπόλοιπων δόσεων στα μισά του προγράμματος.

Επιπλέον κανείς σε ΕΕ και ΔΝΤ δεν συζητάει τη μείωση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, αντιθέτως συζητάνε πρόσθετα μέτρα από δαπάνες για να επιτευχθεί. Οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες από τον μηχανισμό διασφάλισης, τον περίφημο “κόφτη”, το ΔΝΤ όμως επιμένει πολύ περισσότερο στην ποιότητα των μέτρων σε σχέση με τους Ευρωπαίους που αφήνουν ως προς αυτό την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ, αυτή αναμένεται να εκταμιευθεί ολόκληρη μετά από έκτακτη συνεδρίαση του EWG και του ΔΣ του ESM τη Δευτέρα (εκεί μετέχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών) αν κριθεί πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν έχουν διοριστεί όλες οι διοικήσεις των τραπεζών και πως οι μετοχές του ΟΤΕ δεν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑIΠΕΔ, αλλά τα κράτη μέλη ήδη διαμηνύουν ότι “αυτό είναι κάτι που θα ζυγίσουν πολιτικά”.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: