Και τώρα το χρέος, με την άδειά σας… Κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΑΒΑΛΑ

Η διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους προβάλλει πλέον για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως κομβικής σημασίας, στον απόηχο των τριγμών που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η διαχείριση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, που αυτή την εβδομάδα περνάει από το “μικροσκόπιο” των Συμβούλων της Επικρατείας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σκεφθεί κανείς ότι από την επιτυχή εξέλιξη αυτής της διεκδίκησης επί της ουσίας εξαρτάται και η επιβίωση της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης της οποίας το αφήγημα όσο περνάει ο χρόνος χάνει όλο και περισσότερο βαρύτητα.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας κινείται σε ανώτατο επίπεδο για να εξασφαλίσει ότι εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και προχωρήσει η κυβέρνηση το ελάχιστο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δευσμευτεί, τότε οι εταίροι θα προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους της χώρας στη βάση της αντίστοιχης δέσμευσης που έλαβαν τον Ιούλιο του 2015 και των προτάσεων που παρουσίασε το Eurogroup την άνοιξη του 2016.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση έγκειται ωστόσο στο γεγονός ότι ανέβασε εξαιρετικά ψηλά των πήχη των προσδοκιών της κοινής γνώμης υπό την έννοια ότι υπερτίμησε -και σε αυτό το σημείο- τη δυνατότητα της Ελλάδας να παρέμβει έστω και στα δικά της χωράφια, τη στιγμή που το θέμα του χρέους της εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.

Όσο αυτές οι δυο πλευρές δεν επιλύουν οριστικά τη μεταξύ τους διαφωνία τόσο η Ελλάδα ναι μεν δεν θα έχει ευθύνη θα υφίσταται δε τις συνέπειες μιας κωλλυσιεργίας, μιας “καυτής πατάτας” που κανείς δεν θέλει να αρπάξει.

Το θέμα γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο πολιτικά για την Ευρώπη από την στιγμή που η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου κουρευτεί το χρέος της, την ώρα όμως που η Γερμανία “στυλώνει” τα πόδια καθώς δεν θα ήθελε η δική της κοινή γνώμη να μείνει με την εντύπωση ότι η Ελλάδα εξυπηρετείται στο ζήτημα αυτό – τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές του 2018.

Πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της οικονομικής της πολιτικής, ενώ όσο το τηλεοπτικό τοπίο δεν ξεκαθαρίζει δέχεται σφοδρές επικρίσεις -πέραν της αντιπολίτευσης- τόσο από τους σταθμούς που δεν αδειοδοτήθηκαν όσο και από τους νέους υπερθεματιστές που ζητούν “μαύρο” στα παλιά κανάλια ώστε να αποκτήσει νόημα η δική τους επένδυση.

Υπό αυτή την έννοια, ο χρόνος δεν λειτουργεί με το μέρος της και είναι λογικό να σκεφθεί κανείς ότι οι εξελίξεις στα ζητήματα αυτά μέχρι το τέλος του έτους θα κρίνουν και τη δική της μακροημέρευση στην εξουσία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: