Αισιόδοξος ο Ντόναλντ Τουσκ για άρση του “βαλλονικού βέτο” στην συμφωνία CETA




Την αισιοδοξία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ότι μπορεί τελικά να εξευρεθεί λύση έστω την τελευταία στιγμή, παρά το βελγικό ‘όχι’ στην συμφωνία με τον Καναδά, μεταφέρει η φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Standaard.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «εντεινόμενο εκνευρισμό και μεγάλη αμηχανία» στα κλιμάκια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης λόγω της στάσης των Βαλλόνων αλλά και της αδυναμίας να γίνει αντιληπτό «τι ακριβώς επιθυμούν και πού το πάνε». Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι το βαλλονικό βέτο αποτέλεσε ευφυή πολιτικό ελιγμό από την πλευρά του Magnette και εκτόξευσε τις μετοχές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Κανείς δεν γνωρίζει τον πρόεδρο της φλαμανδικής κυβέρνησης Bourgeois, οι πάντες όμως πλέον γνωρίζουν τον Magnette», παραδέχεται ακόμα και το N-VA.

Η De Standaard αποδίδει τους χειρισμούς του Paul Magnette αποκλειστικά σε πολιτικά κίνητρα, ο οποίος κατά την εφημερίδα εποφθαλμιά το πηδάλιο του Σοσιαλιστικού κόμματος και με την ανυποχώρητη στάση του φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως ο νέος «Γ. Βαρουφάκης» ή «C.Bendit» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά της η άλλη μεγάλη φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Tijd επικεντρώνεται στις επιπτώσεις από το βαλλονικό «όχι» και εκτιμά ότι το όλο θέμα θα αποτελέσει μια ακόμα «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της βελγικής ομοσπονδίας λόγω των τριβών που θα προκαλέσει στις σχέσεις της Βαλλονίας με την Φλάνδρα . Σημειώνεται επίσης ότι για ακόμα μια φορά ο Βέλγος πρωθυπουργός Michel είναι «δακτυλοδεικτούμενος» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το αποκαλούμενο «βελγικό χάος».

Τέλος η De Morgen αρκείται στη διαπίστωση ότι η ΕΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά να μην καταστεί «νεκρό γράμμα».

Παρομοίως με το θέμα ασχολείται και ο γαλλόφωνος Τύπος. Η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο προβάλλει τα όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής του CDH (γαλλόφωνο κόμμα του κεντρώου χώρου) Benoit Lutgen, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην εφημερίδα, σε σχέση με τη στάση της Επιτροπής, την οποία κατηγορεί για πολιτική συμπεριφορά που αγγίζει τα όρια της παραβατικότητας, και εν γένει τις ευρωπαϊκές πιέσεις απέναντι στο κόμμα του και το γαλλόφωνο σοσιαλιστικό κόμμα, διατυπώνοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί απλά και μόνο μία τεράστια αγορά, αλλά εκτείνεται πέρα από αυτό.

Ως προς τη CETA, o Lutgen θεωρεί προκλητικό μία συνθήκη η οποία αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης εδώ και πολλά χρόνια να περιορίζεται μόνο στο ελεύθερο εμπόριο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης, ενώ δριμεία κριτική ασκεί επίσης και στο Βέλγο Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι μοιάζει να αγνοεί το γαλλόφωνο κομμάτι της χώρας.

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της αναφέρει ότι η κρίση γύρω από τη CETA είναι επίσης μία καθαρά βελγική κρίση, αφού έχει να κάνει με την κατάσταση των σχέσεων στο εσωτερικό των γαλλόφωνων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εικόνα του Βελγίου προς τα έξω εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στρατόπεδο που θα επιλέξει κανείς και την αντίστοιχη οπτική γωνία που θα υιοθετήσει. Η εικόνα της χώρας, με άλλα λόγια, είτε θα θεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό ενισχυμένη, χάρη στη μικρή Βαλλονία που τολμά να σταθεί απέναντι στις πολυεθνικές και στους επαγγελματίες του δίχως όρια εμπορίου, είτε σοβαρά ζημιωμένη εξαιτίας της Βαλλονίας και του υπερόπτη επικεφαλής της, ο οποίος ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ στην αριστερά και απομονώνει τη χώρα στην Ευρώπη, εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν νέες αγορές.

Η L’Echo από τη μεριά της σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εστιάζει στην απόφαση του Καναδού Πρωθυπουργού να μην ακυρώσει την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, για τη Σύνοδο ΕΕ-Καναδά, επισημαίνοντας ότι ο Καναδάς τρέφει ακόμα ελπίδες για τη CETA και τείνει το χέρι στους Βαλλόνους, ενώ ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στη στάση της Βαλλονίας εμφανίζεται η La Libre Belgique στο κύριο άρθρο της, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο της ‘βετοκρατίας’ και προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μοιάζει να βρίσκεται στο έλεος των συμφερόντων των μειοψηφιών, μια και η άσκηση βέτο στις περιπτώσεις της Βαλλονίας και της Ολλανδίας, καθώς και η άρνηση χωρών της κεντρικής Ευρώπης να εφαρμόσουν το σχέδιο διαμοίρασης των μεταναστών αποκαλύπτουν μία Ένωση παραλυμένη από την αφύπνιση των εθνών-κρατών ή ακόμα και των εθνών-περιφερειών.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: