Η Τουρκία δεν θα μείνει εκτός Μοσούλης λέει ο Ερντογάν και αφήνει αιχμές για ΗΠΑ




Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως είναι «εκτός συζήτησης» να μείνει η Τουρκία εκτός της επιχείρησης που εξαπολύθηκε από τη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.

«Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ’ έξω», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι στην επιχείρηση στη Μοσούλη λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 εκπαιδευμένοι από την Τουρκία ιρακινοί στρατιώτες.

Μιλώντας σε συνέδριο σχετικά με το δίκαιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην επιχείρηση στη Μουσούλη και είπε: «λένε να μη μπει η Τουρκία στη Μουσοουλη. Πώς να μη μπω. Έχω σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων και δέχομαι απειλή. Έχουμε 911 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία και 350 σύνορα με το Ιράκ. Εδώ έρχονται και μπαίνουν, ενώ δεν έχουν καμία σχέση και λένε ότι τους κάλεσε δήθεν η Βαγδάτη. Γιατί δεν είπαν όχι και σε αυτούς που ήλθαν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς; Πριν από 14-15 χρόνια τους είχε καλέσει μήπως ο Σαντάμ και σκοτώθηκαν τελικά πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι;»

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «άρχισαν οι επιχειρήσεις στη Μουσούλη. Εμείς τους έχουμε πει ότι η Τουρκία δεν θα φέρει ευθύνη για τα προβλήματα που θα ανακύψουν σε μια επιχείρηση στην οποία δεν θα συμμετάσχει. Εμείς όμως και θα μετάσχουμε στην επιχείρηση και θα είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε απ΄έξω».

Στη Βαγδάτη τουρκική αντιπροσωπεία

Συνομιλίες με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη θα έχει αντιπροσωπία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Στόχος των συνομιλιών θα είναι ο συμβιβασμός μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Βαγδάτης, με δεδομένη την ένταση που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις, αφού η Βαγδάτη αρνείται τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις στη Βαγδάτη και επιθυμεί την αποχώρηση της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης από την Μπασίκα του βορείου Ιράκ. Η ένταση περιλαμβάνει και την αρκετά έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι ο ορισμός των καθηκόντων της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα. Η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα συμμετοχής της στις επιχειρήσεις και θέμα ένταξης της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα στις συμμαχικές δυνάμεις. Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία είχε προτείνει, η εκπαίδευση που παρέχει η εν λόγω τουρκική δύναμη στη Μπασίκα προς τις κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ να επεκταθεί και να περιλάβει την εκπαίδευση και του ιρακινού στρατού, πάντα υπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων. Η πρόταση είχε απορριφθεί, αναφέρει η «Χουριέτ».

17/10/2016 13:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: