Από τον Κοσκωτά στον Καλογρίτσα, ένας Μαντζουράνης δρόμος: Διαπλοκή και διαφθορά…




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Μετά το τέλος της συζήτησης για την διαπλοκή και τη διαφθορά στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο θεατής διαπίστωσε κάποια παγιωμένα πράγματα στην Ελλάδα που δυστυχώς δεν αλλάζουν.

Ανήκουστο σε στιγμές εθνικής κρίσης, Πρωθυπουργός και Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να βαθαίνουν τον εθνικό διχασμό, αντί να φτιάχνουν γέφυρες ενότητας, με τον δεύτερο να ζητάει συνεχώς εκλογές χωρίς να καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κυρίως η αντιπολίτευση που θέλει να γίνει κυβέρνηση μέσα στην κρίση, ξεχνούν το Σύνταγμα της Ελλάδας που με σαφήνεια ορίζει – στο άρθρο 53 -,πως οι βουλευτές εκλέγονται για τέσσερα συνεχή έτη.

Βέβαια στις μέρες μας, ο χρόνος των εκλογών έχει αλλάξει, καθώς έχει μικρύνει ο διαθέσιμος πολιτικός χρόνος της κάθε ελληνικής κυβέρνησης, εξαιτίας των δυσβάσταχτων μέτρων, μέτρα προερχόμενα από τις σκληρές δανειακές συμβάσεις με τους εταίρους – δανειστές.

Οι πρόωρες εκλογές όπως το Σύνταγμα προβλέπει αποτελούν “προνόμιο” του εκάστοτε πρωθυπουργού και της εκάστοτε κυβέρνησης όπου μετά την πράξη της παραίτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  -βάσει του άρθρου του 38 του Συντάγματος- απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Kυβέρνηση αν αυτή παραιτηθεί αλλά και στην περίπτωση που η Bουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση κατά το άρθρο 84.

Το άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρεται ουσιαστικά στην αρχή της δεδηλωμένης, δηλαδή την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών που απολαμβάνει η κυβέρνηση.

Η Βουλή, μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας ή μομφής προς την κυβέρνηση, πρόταση που συνήθως καταθέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο ίδιος ζητάει και θέλει εκλογές, όντως σίγουρος πως η κυβέρνηση έχει χάσει, είτε την εμπιστοσύνη της βουλής, είτε το λαϊκό έρεισμα.

Σαφέστατα ο αξιότιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  γνωρίζει τα άρθρα και τις διατάξεις του Συντάγματος, αλλά γνωρίζει και τι πρέπει να κάνει ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, ή έστω πιο ευγενικά να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει σε κάθε ευκαιρία εκλογές, γνωρίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να τις προκαλέσει.

Ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – μετά από ένα χρόνο σχεδόν της ανάδειξής του ως Προέδρου της ΝΔ -, σε κάθε εμφάνισή του εντός κι εκτός βουλής επιτίθεται στον Πρωθυπουργό της σε γενικής ομολογίας αποτυχημένης κυβέρνησης, ζητώντας εκλογές.

Πολλοί βουλευτές, ακόμα και μέσα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αμφισβητούν είτε κρυφά είτε φανερά, την ικανότητα του υιού του επιτίμου Προέδρου της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Μητσοτάκη, αλλά και την εμμονή του στο συνεχές και πλέον πάγιο αίτημα για εκλογές.

Αίτημα που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει χωρίς όμως ο ίδιος  να μπαίνει σε διαδικασία κατάθεσης πρότασης μομφής προς τη κυβέρνηση του κ.  Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγείται της συντηρητικής παράταξης, όπου επιθυμία των μελών της δεν είναι η πρόοδος της Ελλάδας, αλλά η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να βρίσκεται συνεχώς και με κάθε τρόπο στην εξουσία.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard, κάτοχος της τιμητικής διάκρισης «summa cum laude» του Πανεπιστημίου του Harvard αλλά και κάτοχος των επάθλων «Hoopes» και «Tocqueville», είναι γνήσιος γόνος της πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη, πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται στη πολιτική ζωή του τόπου και στον κοινοβουλευτικό βίο από το 1946, έτος που ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Χανίων.

Η οικογένεια Μητσοτάκη όπως γνωρίζουν και οι πέτρες στην Ελλάδα, έχει δώσει έναν Πρωθυπουργό και τρεις πλέον Προέδρους Κομμάτων, ασχέτως αν η αδερφή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατέκτησε τον τίτλο του Προέδρου με τη Δημοκρατική Συμμαχία, κόμμα που ίδρυσε μετά τη διαφωνία και ρήξη της ιδίας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Η ιστορική διαδρομή της οικογένειας Μητσοτάκη προφανώς και χωράει στην ιστορική ρήση πλέον του Κυριάκου Μητσοτάκη: “Από τον Κοσκωτά στον Καλογρίτσα, ένας Μαντζουράνης δρόμος”.

Ποιος Έλληνας θα ξεχάσει τις ανοιχτές οικογενειακές υποθέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Ελληνικό λαό, υποθέσεις που αφορούν  την αποστασία του πατρός, το Ειδικό Δικαστήριο (αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου από την υπόθεση Κοσκωτά) – Ειδικό Δικαστήριο που στήθηκε με σκοπό να νικήσει και να εκδικηθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον παντοτινό εχθρό του Ανδρέα Παπανδρέου, την αποστασία Σαμαρά και πτώση της Κυβέρνησης του πατρός το 1990 εν μέσω “Μακεδονικού ζητήματος”,  αλλά και των μεγάλων απεργιών το 1992, απεργίες που οδήγησαν στην εξαθλίωση των Ελλήνων εργαζομένων;

Ο δρόμος ανάδειξης του αδερφού της κ. Ντόρας Μπακογιάννη προς την θέση του Πρωθυπουργού της χώρας άρχισε την 10η Ιανουαρίου, όταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε – ανέλπιστα – τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, με τα γνωστά τραγελαφικά συμβάντα.

Νίκη αναπάντεχη για το σκληρό συντηρητικό κατεστημένο της ΝΔ.

Νίκη που κανείς εκ των κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχαν ως ενδεχόμενο στο μυαλό τους.

Είναι δεδομένη όμως και η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ερχόμενες εθνικές εκλογές όποτε αν γίνουν;

Στην εκλογική διαδικασία αποτέλεσμα φέρνει μόνο η κάλπη και όχι μια δεδομένη αποτύπωση έστω και αρκετών δημοσκοπήσεων, άσχετα από το αν η κάλπη τα τελευταία χρόνια διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει καλά πως υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσει τις εθνικές εκλογές με τον ίδιο τρόπο που νίκησε τα φαβορί της διεκδίκησης της Προεδρίας της ΝΔ.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει στην πρωθυπουργία με δυο ανοιχτές πληγές.

Πάντοτε θα τον ακολουθεί η υπόθεση Siemens, “σκάνδαλο” όπως την ονόμασε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ημερησίας για τη διαπλοκή και για τη διαφάνεια συζήτηση στη Βουλή, ζητώντας μάλιστα καθαρή  απάντηση από τον αρχηγό της ΝΔ για το αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την θεωρεί σκάνδαλο.

Δεύτερη ανοιχτή πληγή είναι παροχολογία που ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε στο “Σύμφωνο Αλήθειας” με τον ελληνικό λαό , όπως  παρουσιάστηκε στη Δ.Ε.Θ.

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 30 %  -από τον δεύτερο χρόνο της κυβέρνησής του- , μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29 στο 20 % , μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του φόρου μερισμάτων, αλλά και καταργήσεις του ειδικού φόρου  κατανάλωσης στο κρασί και στους φόρους για τα ειδικά αγροτικά εφόδια.

Προσωπικές απόψεις δεν χωρούν, όμως σίγουρα μέσα από τις υποσχεσιολογίες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα θα οδηγηθεί μαθηματικά σε ένα 4ο μνημόνιο καθώς  πολλές από αυτές δεν θα περάσουν από τους δανειστές- εταίρους αν σταλούν σ` αυτούς με email.

Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να επαναφέρει στην εξουσία τη δεξιά συντηρητική παράταξη, γνωρίζοντας πως πριν από 9 χρόνια είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια και τον λαό στην εξαθλίωση παραδίδοντας χρέος ύψους 360 δις ευρώ.

Προφανώς η ιστορία θα κρίνει τις πράξεις του καθενός, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, όμως στο ερώτημα αν ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ως εν δυνάμει πρωθυπουργός της χώρας επικίνδυνος, υπάρχει απάντηση.

Επικίνδυνος είναι ο κάθε Έλληνας που προβάλει τον εθνικό διχασμό ως ανάχωμα για την με κάθε τρόπο προσωπική ανέλιξη στην εξουσία.

Λογικές πολυτέλειας που λένε πως  “ανάμεσα στον επικίνδυνο διαλέγω τον λιγότερο επικίνδυνο ή να τον δω και αυτόν πρωθυπουργό τώρα παρά στο μέλλον, άλλωστε θα αντέξει όσο και ο πατέρας του” δεν υπάρχουν, δεν χωρούν στην ώρα της κρίσης.

Μπορεί η απόσταση – κατά Κυριάκο Μητσοτάκη – από τον Κοσκωτά στον Καλογρίτσα να είναι ένας Μαντζουράνης δρόμος, όμως η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στο απόσπασμα, όπως στο απόσπασμα βρισκόταν και την περίοδο 1990-93, περίοδο που δεν υπήρχαν υπερθεματιστές τηλεοπτικών αδειών αλλά ένας Μητσοτάκης στην εξουσία της χώρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: