Aναγκασμένος να κατασκευάζει συνεχώς εχθρούς για να παραμένει στην εξουσία o Όρμπαν




Tης Florence La Bruyere

«Το δημοψήφισμα συνιστά μια αποτυχία για τον Βίκτορ Ορμπαν. Εχουμε όμως ένα κακό νέο: δεν θα αλλάξει τίποτα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το ίδιο τροπάρι», γράφει η εβδομαδιαία ουγγρική οικονομική επιθεώρηση HVG.

Παρόλο που το δημοψήφισμα της Κυριακής ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής (44%), ο ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα: 98,32% ψήφισαν ΟΧΙ, εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία τη μεταναστευτική του πολιτική.

Ο Ορμπαν έσπευσε λοιπόν να αναγγείλει αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να απηχεί τη θέληση του λαού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αλλαγή αυτή ενδέχεται να ορίζει την κυριαρχία του ουγγρικού κοινοβουλίου έναντι των Βρυξελλών στα θέματα της μετανάστευσης και της αντιμετώπισης των προσφύγων. Και να συγκρούεται ευθέως με τις κοινοτικές συνθήκες.

Μια συνταγματική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τη βούληση των εκατομμυρίων που ψήφισαν ΟΧΙ «θα μας δώσει ένα ισχυρό όπλο απέναντι στις Βρυξέλλες», λέει ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα Magyar Idők, την οποία ίδρυσε ο ίδιος και αποτελεί για τη Βουδαπέστη ό,τι ήταν κάποτε η Πράβντα για τη Μόσχα.

Ο Ορμπαν επιδιώκει έτσι μια νέα μάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αγώνας, άλλωστε, αποτελεί γι’αυτόν λόγο ύπαρξης. «Κάθε χρόνο, η κυβέρνηση βρίσκει έναν καινούργιο εχθρό. Πρώτα ήταν οι Βρυξέλλες, στη συνέχεια οι τράπεζες, οι πολυεθνικές, οι άστεγοι, οι ΜΚΟ, και τώρα οι μετανάστες», σαρκάζει ο Γκεργκέλι Κόβατς, ιδρυτής του σατιρικού κόμματος «Το σκυλί με δύο ουρές».

Μπορεί όμως ο ισχυρός άνδρας της Βουδαπέστης να συνεχίσει να έχει στο κέντρο της πολιτικής του την απόρριψη των προσφύγων; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται μετά την ακύρωση του δημοψηφίσματος. «Δεν νομίζω ότι το κυβερνητικό κόμμα, το Fidesz, θα εγκαταλείψει ένα θέμα που απασχολεί ορισμένα στρώματα του πληθυσμού, κυρίως στην επαρχία», σημειώνει ο κοινωνιολόγος Μπάλατς Μπέρκοβιτς. «Αυτό δεν είναι όμως πλέον αρκετό, εξ ου και η προαναγγελθείσα αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες και η κατασκευή νέων αντιπάλων. Η Δεξιά ελέγχει όλα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και διευθύνει μια αυτοκρατορία ιδιωτικών μέσων, μέσω των οποίων δεν ενημερώνει αλλά κατασκευάζει μύθους και χειραγωγεί με τα ψέματά της την κοινή γνώμη. Μπορεί λοιπόν να δημιουργήσει όσους εχθρούς θέλει».

Είναι αλήθεια ότι ο Ορμπαν απέτυχε να οργανώσει ένα νόμιμο δημοψήφισμα, κατάφερε όμως να προσελκύσει 3.200.000 ψηφοφόρους, που προέρχονται κυρίως από το Fidesz και την ακροδεξιά, υπογραμμίζει ο Σάμπα Τοθ, διευθυντής του φιλελεύθερου ιδρύματος Republikon. Αν εξακολουθήσει να κινητοποιεί αυτά τα 3 εκατομμύρια ψηφοφόρων γύρω από το θέμα των προσφύγων, «θα κερδίσει τις εκλογές του 2018. Ενας από τους τρόπους τροφοδότησης αυτού του ζητήματος είναι η αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες».

Ολες οι αυτοκρατορίες όμως έχουν τα όριά τους. Αν, ύστερα από μια μαζική εκστρατεία που κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ (από τα χρήματα των φορολογουμένων), ύστερα από όλα αυτά τα ρεπορτάζ που εκμεταλλεύονταν τον φόβο και την ξενοφοβία του πληθυσμού, ύστερα από τα ψέματα και τους εκβιασμούς – «οι Ούγγροι θα αναγκαστούν να φιλοξενούν τους πρόσφυγες στα σπίτια τους» – , αν ύστερα απ’όλα αυτά το δημοψήφισμα ακυρώθηκε, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο Ορμπανιστάν.

  • Η Φλοράνς Λα Μπριγιέρ είναι ανταποκρίτρια της Libération στη Βουδαπέστη

Πηγή: Libération

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: