Βελτιώνεται ένα σχέδιο που απορρίφθηκε; Δεν είπε ο Πρόεδρος ότι σέβεται το αποτέλεσμα;




Του Κώστα Βενιζέλου

Μπορείς να βελτιώσεις ένα σχέδιο που έχει απορριφθεί; Η δέσμευση που υπήρξε προεκλογικά και επαναλήφθηκε πολλές φορές μετεκλογικά δεν ήταν πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματά του στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, επέλεξε ως χώρο εξαγγελιών μνημόσυνο ηρώων της ΕΟΚΑ.

Μιλώντας από άμβωνος, είπε πως, «μπορώ με ασφάλεια να σας διαβεβαιώσω ότι λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση του κυπριακού λαού, έχουμε βελτιώσει σημαντικές και κρίσιμες παραμέτρους σχεδίων που στο παρελθόν απέρριψε ο κυπριακός λαός». Εννοώντας προφανώς το σχέδιο Ανάν, καθώς είναι το μοναδικό που τέθηκε ενώπιον των πολιτών για να αποφανθούν, μέσα από ένα δημοψήφισμα.

Η απόρριψη σημαίνει τέλος για ένα σχέδιο, μια πρόταση, μια πολιτική κ.λπ. Θα πρέπει να αναφερθεί πως λανθασμένα επιχειρήθηκε μετά το δημοψήφισμα του 2004 να αρχίσει, από τον τότε Πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο, μια συζήτηση βελτίωσης του σχεδίου. Όπως λανθασμένη θεωρείται και η προσπάθεια πολιτικής τεκμηρίωσης της κίνησης πως σχέδια και ιδέες που κατατίθενται δεν εξαφανίζονται. Μια τέτοια λογική παραπέμπει στη διαιώνιση και του σχεδίου Ανάν, το οποίο συσσώρευσε όλες τις διαχρονικές υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς και τις κατά καιρούς «υπερβάσεις» της. Όλες αυτές οι συσσωρευμένες υποχωρήσεις έτυχαν της δέουσας αντιμετώπισης από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Εν πάση περιπτώσει, το 2016 δεν είναι 2004, υπάρχουν σήμερα νέα δεδομένα και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποκτήσει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Επίσης, ο μεν Τάσσος Παπαδόπουλος, που απέρριψε το σχέδιο, με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου επιχειρούσε να απεμπλακεί καθώς ο στόχος ήταν η διαμόρφωση μιας νέας βάσης λύσης, ο δε νυν Πρόεδρος το είχε αποδεχθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχείρισης του Κυπριακού, ουσιαστικά αναφέρει πως διαπραγματεύεται το σχέδιο Ανάν και πως η προσπάθειά του είναι η βελτίωσή του. Και όπως υποστήριξε το έχει πετύχει σε μια σειρά ζητήματα. Παρέθεσε δε και τα σημεία τα οποία έχει βελτιώσει κάνοντας σύγκριση. Ως σημείο αναφοράς και σύγκρισης είναι το απορριφθέν σχέδιο. Ενδεχομένως, μπορεί να υποστηρίξει κανείς, επιδιώκει να θέσει ενώπιον των πολιτών ένα καλύτερο σχέδιο και πως η σύγκριση γίνεται για να επιβεβαιώσει τούτο. Ωστόσο, θα πρέπει να απαντηθεί και το εξής: Πόσο υλικό από εκείνο του 2004 χρησιμοποιείται στις διαπραγματεύσεις σήμερα; Πόσες φορές σε τεχνικές επιτροπές αναζητούν υλικό από το σχέδιο Ανάν κατά τη συζήτηση θεμάτων;

Η ομιλία του Προέδρου στο μνημόσυνο ηρώων της ΕΟΚΑ και η συνέντευξή του στον Πολίτη, δίνουν την εντύπωση πως η διαδικασία προχωρά και μάλιστα με καλούς ρυθμούς και υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις. Πότε, λοιπόν, θα ενημερωθούν οι πολίτες; Γιατί την κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρει ποσώς τι γίνεται με τις κομματικές ηγεσίες, εάν και όποτε ανηφορίσουν στον λόφο του Προεδρικού για να ενημερωθούν. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η ενημέρωση των πολιτών, προτού διαμορφωθεί τελικό πλαίσιο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: