Τριμερής στην Αθήνα για Ενέργεια: Συνάντηση των υπουργών Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νέα τριμερής συνάντηση για την Ενέργεια θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου και παράλληλα θα γίνουν και διμερείς επαφές.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, που μεταβαίνει το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα, θα έχει αρχικά χωριστές συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Πάνο Σκουρλέτη και τον Ισραηλινό, Yuval Steinitz ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η τριμερής. Στην ατζέντα των τριών υπουργών Ενέργειας θα είναι οι υποδομές για την δημιουργία διασυνδεδεμένου υποθαλάσσιου καλωδίου για σύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ήδη έχει αρχίσει η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων και όπως έγινε γνωστό το σκάφος που εργάζεται για τα καλώδια έχει παρενοχληθεί συστηματικά από τουρκική φρεγάτα. Ο σχεδιασμός είναι μέχρι το 2019 να υπάρξει σύνδεση Ισραήλ και Κύπρου και μέχρι το 2022 με την Κρήτη και από εκεί με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης θα συζητήσουν και το θέμα της μεταφοράς του αερίου από την περιοχή μας με αγωγούς. Σημειώνεται συναφώς ότι στις 5 Οκτωβρίου θα συνέλθει η τεχνική επιτροπή Κύπρου και Ισραήλ, για συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών λεπτομερειών για τη συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12, που περνάει και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.

Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιείται στην Αθήνα συνέδριο (28 και 29 Σεπτεμβρίου το 2ο “Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit”), στο επίκεντρο του οποίου θα είναι οι εξελίξεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Εντός Νοεμβρίου σε συνέδριο που θα γίνει στην Κύπρο για θέματα Ενέργειας μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν θα είναι και ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: