Τριμερής σύναξη δυο ταχυτήτων: Έγγραφο Αναστασιάδη με τις αποκλίσεις στον Γ.Γ.




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διαφορετικές είναι οι αξιολογήσεις που γίνονται από τους εμπλεκόμενους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για επίτευξη συμφωνίας τους επόμενους μήνες.

Η Λευκωσία επεξεργάζεται έγγραφο το οποίο καταγράφει τις διαφορές που υπάρχουν, τις αποκλίσεις δηλαδή, καθώς και τις εκκρεμότητες για να τις έχει ενώπιον του ο Πρόεδρος στην τριμερή της Νέας Υόρκης, που χρονικά τοποθετείται στις 25 Σεπτεμβρίου. Πέραν από τις διαφωνίες αυτές, που θα ξεπερνούν τις 200 και αφορούν ζητήματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν όπως αναφέρθηκε και ένας κατάλογος 103 ανοικτό θεμάτων που έχουν διαβιβάσει τα Ηνωμένα Έθνη και πρέπει να γίνουν πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνονται, στην πλειοψηφία τους, στα έξι υπό συζήτηση κεφάλαια. Με τους καταλόγους αυτούς στις αποσκευές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει σε προσπάθειες επιβολής διαδικασίας-εξπρές και σίγουρα θα επιμένει να επικεντρωθεί η διαδικασία στην ουσία και όχι να παραμείνουν κενά και εκκρεμότητες.

Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επιμένοντας στην επίτευξη συμφωνίας εντός του 2016, είπε πως όταν επιστρέψουν από τη Νέα Υόρκη θα πρέπει να υπάρξει άλλος ένας γύρος εντατικοποιημένος διαπραγματεύσεων που δεν θα διαρκέσει πολύ. Είπε δε πως θα επικεντρωθούν στις διαφορές που υπάρχουν στα τέσσερα κεφάλαια, σπεύδοντας να σημειώσει πως μπορεί πτυχές του περιουσιακού να παραπεμφθούν για μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό παραπέμπει εν πολλοίς στο ευρύτερο περιβάλλον μιας πολυμερούς διάσκεψης. Κοντολογίς, τα δύσκολα ζητήματα, αυτά που ενδιαφέρουν την ελληνική πλευρά, περιουσιακό, εδαφικό, ασφάλεια θα αφεθούν για το τέλος της διαδικασίας και ενώ θα συγκαλείται η πολυμερής. Ο κατοχικός ηγέτης καθόρισε τέσσερις λόγους που επιβάλλουν συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου.

Πρώτο, είναι η μακρά διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δεύτερο η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει προεδρικών εκλογών το 2018 στις ελεύθερες περιοχές, τρίτο, η έναρξη των γεωτρήσεων για το 2017.

Τέταρτο έκανε λόγο σε εξωγενείς παράγοντες (αποχώρηση Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, εκλογές στις ΗΠΑ και η κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα).

Επειδή οι αναφορές της τουρκικής πλευράς για συμφωνία τους προσεχούς μήνες δεν είναι ως φαίνεται ευχολόγια, ο Ακιντζί καθορίζει και τα επόμενα βήματα. Είπε πως μέχρι το τέλος του 2016 να διαμορφωθεί το γενικό πλαίσιο και στη συνέχεια μπορεί να παραταθεί η λύση για μερικούς μήνες εντός του 2017. Εξήγησε πως αυτό εκ των πραγμάτων θα γίνει καθώς πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες, όπως για παράδειγμα η ετοιμασία των συνταγμάτων των ιδρυτικών κρατιδίων. Με παράλληλη εργασία των τεχνοκρατών μπορεί να διενεργηθεί δημοψήφισμα εντός Μαρτίου, Απριλίου ή Μαΐου, είπε ενημερώνοντας τους Τουρκοκύπριους ο κατοχικός ηγέτης.

Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αν και έριξε τους τόνους, δεν έχει εγκαταλείψει αυτή την επιδίωξη, την οποία κουβεντιάζει με τους συνεργάτες του και θέτει στις επαφές του, για συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο. Έχει, όμως, ενδιαφέρον αυτό που δήλωσε βρισκόμενος στην Αθήνα προ ημερών. Είπε πως τα τέσσερα κεφάλαια έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ολοκληρωθεί αν και υπάρχουν σοβαρά θέματα που απομένουν. Ωστόσο, όπως έσπευσε να αναφέρει, σε αυτά τα τέσσερα κεφάλαια βλέπει κανείς το περίγραμμα μιας συμφωνίας! Μια τοποθέτηση που πέρασε απαρατήρητη, η οποία ωστόσο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το που βρίσκεται στην πραγματικότητα η διαδικασία.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Περιορισμοί στις βασικές ελευθερίες –  Διαπραγματεύεται, λέγει, ομοσπονδία

Από τα όσα είπε ο Μουσταφά Ακιντζί στη διακαναλική συνέντευξη ενδιαφέρον έχουν μια σειρά ζητήματα που έθεσε και κωδικοποιούνται ως εξής:

Για το εδαφικό είπε πως θα υπάρξει μετακίνηση πληθυσμού, όσο λίγη και αν είναι αυτή. Δεν πρέπει, είπε, να ξεχνιέται ότι πέρασαν 12 χρόνια από το Σχέδιο Ανάν, ότι η παρούσα κατάσταση στο εδαφικό είναι πιο δύσκολη από τότε. Αναφέρθηκε σε επενδύσεις, σε σπίτια που κτίστηκαν σημειώνοντας πως αυτά «είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε υπόψη όλα αυτά κατά τη διαδικασία».

Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως διαπραγματεύεται στη βάση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων, στη βάση της ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, αλλά τα ιδρυτικά κράτη θα έχουν επίσης αρκετές εξουσίες, οι οποίες θα είναι εκείνες που δεν θα αποδίδονται στο ομόσπονδο κράτος βάσει του συντάγματος. Η συνομοσπονδία είναι δύο χωριστά κράτη, ξεκαθάρισε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία άλλαξε στο θέμα των εγγυήσεων, καθώς υποστηρίζει παρόμοια πράγματα με τον ίδιο. Ότι δηλαδή επιθυμεί ένα σύστημα εγγυήσεων με την παρουσία μεν της Τουρκίας, αλλά το οποίο θα διασκεδάζει τις ανησυχίες και τους φόβους αμφότερων των πλευρών.

Για τις τέσσερις ελευθερίες είπε πως δεν θα υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Ανέφερε πως όλοι θα έχουν το δικαίωμα να ζουν, να αγοράζουν περιουσία, στη βάση ωστόσο, των ρυθμίσεων που θα γίνονται από το συνιστών κράτος ενώ θα εργάζονται όπου επιθυμούν. Υποστήριξε την θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν καθαρή πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στην περιοχή τους από την πρώτη ημέρα Είπε πως στο θέμα της άσκησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων θα υπάρχει περιορισμός.. Είπε ότι μια άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που θα έχουν δικαίωμα εγκατάστασης στο ιδρυτικό κράτος της άλλης κοινότητας και θα έχουν πολιτικά δικαιώματα και ότι συμφωνήθηκε ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα έχουν αυτό το δικαίωμα στο τουρκοκυπριακό ιδρυτικό κράτος θα ανέρχεται στο 20%.

Αρχίζουν Οκτώβριο οι θεματικές συζητήσεις – Επιστολή Νικόλα στον Πρόεδρο για καθορισμό των συσκέψεων , άμεση απάντηση προεδρικού με σύγχυση στις ημερομηνίες

ΚΑΘΟΡΙΣΘΗΚΑΝ οι πρώτες σύνοδοι του Εθνικού Συμβουλίου για θεματικές συναντήσεις. Χθες στάλθηκε επιστολή του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θέτοντας του δυο ζητήματα σε σχέση με τις θεματικές συζητήσεις του Εθνικού Συμβουλίου:

• Να προτείνει το συντομότερο δυνατό ημερομηνίες σύγκλησης των θεματικών συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του σώματος.

• Να αποστείλει έγκαιρα αντίγραφα όλων των σχετικών με κάθε θέμα εγγράφων, για να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία, με στόχο μια παραγωγική συζήτηση.

Σχεδόν άμεσα απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του Νικόλα Παπαδόπουλου. Σε επιστολή που υπογράφει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Παντελής Παντελίδης με αποδέκτες όλα τα μέλη, ανακοινώθηκαν οι συσκέψεις, κατά τις οποίες τα κόμματα θα ενημερώνονται από τους προέδρους των Τεχνικών Επιτροπών για το δικό τους πεδίο στη διαπραγμάτευση και θα διεξάγεται συζήτηση. Με βάση την απαντητική επιστολή προς τον κ. Παπαδόπουλο σε πρώτη φάση καθορίσθηκαν οι εξής συσκέψεις:

Πρώτο για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, ορίστηκε η Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί. Η 4η Οκτωβρίου είναι Τρίτη και ως εκ τούτου στο προεδρικό θα πρέπει να επανέλθουν για διευκρινίσεις.

Δεύτερο, για θέματα Ε..Ε και Οικονομίας θα γίνει σύσκεψη την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί.

Τρίτο, για το περιουσιακό καθορίσθηκε η Τρίτη 13 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί( με βάση το ημερολόγιο 13 Οκτωβρίου είναι Πέμπτη και ως εκ τούτου θα υπάρξει και για τη συνάντηση αυτή διευκρίνιση).

Στη συνέχεια στην επιστολή αναφέρεται πως «όσον αφορά την εισήγηση σας για την αποστολή αντιγραφών των εγγράφων, ως λέχθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου , τα έγγραφα είναι στη διάθεσή σας για μελέτη, ενώ δύνασθε να υποβάλετε γραπτώς τα όποια ερωτήματα επιθυμείτε προ των θεματικών συνεδρίων και τα οποία θα τύχουν απάντησης. Λόγω της απουσίας του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου μεταξύ της περιόδου 16-29 Σεπτεμβρίου στο εξωτερικό, παρακαλώ όπως απευθύνεστε στο Γραφείο του Διαπραγματευτή για μελέτη των εγγράφων». Μαζί με την επιστολή στάλθηκαν στα κόμματα μελέτες του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών και έγγραφο του Προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ζήτησε να γίνει διανομή.

Μόσχα: Κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν λύση – Την κακοήθεια μίας τέτοιας εξωτερικής πίεσης κατέδειξε η θλιβερή μοίρα του σχεδίου Ανάν

Η ΜΟΣΧΑ προειδοποιεί τους δυτικούς να μην προβούν σε κινήσεις επιβολής λύσης στην Κύπρο. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, η Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα κλήθηκε να απαντήσει, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό πως η Μόσχα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. «Θα ήθελα, για άλλη μία φορά, να επιστήσω την προσοχή σας στην βασισμένη σε αρχές και σταθερή εκτίμηση και θέση μας, ότι τασσόμαστε υπέρ της επίτευξης μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στο νησί, προς το συμφέρον όλων των κατοίκων του», είπε κα πρόσθεσε:

«Θα υποστηρίξουμε την λύση, που θα βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους. Και θα κρίνουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πιστεύουμε πράγματι -θα ήθελα για άλλη μια φορά να υπενθυμίσω- ότι η πρόοδος της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα πρέπει να εκτιμάται με πραγματικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, θεωρούμε απαράδεκτες τις επίμονες προσπάθειες ορισμένων Δυτικών μας εταίρων να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματευτικές διαδικασίες και να επιβάλλουν, με κάθε κόστος, την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Αυτό είναι λάθος. Την κακοήθεια μίας τέτοιας εξωτερικής πίεσης κατέδειξε η θλιβερή μοίρα του σχεδίου Ανάν. Όλοι μας την θυμόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο θα σχολίαζα την κατάσταση».

Η Μαρία Ζαχάροβα ρωτήθηκε και για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις και ανέφερε πως η αποκατάσταση πραγματοποιείται σταδιακά. «Βασιζόμαστε στις εντολές, που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, μετά την υλοποίηση από πλευράς Άγκυρας των σχετικών απαιτήσεων της Ρωσίας. Θα επαναλάβω για άλλη μία φορά, ότι η αποκατάσταση πραγματοποιείται σταδιακά και με αυτοπεποίθηση, χωρίς τις οποιεσδήποτε τεχνητές προόδους ή τεχνητές επιβραδύνσεις. Διατηρούνται οι επαφές με τους Τούρκους συναδέλφους μας και μέσω των Υπουργείων Εξωτερικών. Εργάζονται και οι διπλωματικές μας αποστολές και, ως εκ τούτου, υπάρχουν καλές προοπτικές».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: