Το Κυπριακό και οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ: Θα επιλέξει ο Αλέξης τη στάση του Καραμανλή;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- δεν δίνουν την παραμικρή σημασία στα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Τα νέα δεν είναι καλά. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πήραν το παιχνίδι στα χέρια τους και πιέζουν τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να προχωρήσει σε «κλείσιμο» του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η «όποια λύση» θα είναι στα μέτρα του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, που υποστήριξαν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα μέρος της Αριστεράς, που σήμερα κυβερνά την Ελλάδα, έβαλε πλάτη σε ένα σχέδιο που «κατασκεύασε» ο τότε αντιιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, με την «Ομάδα Κυπριακού». Ναι, ο γνωστός Ντικ Τσέινι, τον οποίο οι τότε Συριζαίοι έβριζαν για τη στάση του σε όλα τα διεθνή θέματα, αλλά στήριζαν τις απαράδεκτες απόψεις του στο θέμα της Κύπρου. Είναι θέμα ψυχιάτρου η τότε στάση του ΣΥΡΙΖΑ.  Διότι διαδήλωνε εναντίον της Αμερικής των Μπους και Τσέινι για την εισβολή στο Ιράκ και τους εξυπηρετούσε στην επιβολή φιλοτουρκικής λύσης στην Κύπρο…

Οπως και να είχαν τα πράγματα τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και δεν είχε καμία δυνατότητα να επιβάλει το φιλοτουρκικό σχέδιο στους Ελληνοκυπρίους. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, και ο τότε ΣΥΡΙΖΑ του σχεδίου Ανάν, ηγείται της Ελλάδας και θα κληθεί να υποστηρίξει ή να απορρίψει το νέο κείμενο της όποιας λύσης. Λογικό είναι να μας έχουν ζώσει τα φίδια, διότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν απόψεις για το Κυπριακό, που -κατά τη γνώμη μου- δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Οι Ελληνοκύπριοι έχουν πάντα τα βλέμματά τους στραμμένα στην Ελλάδα και με αγωνία αναμένουν την υποστήριξη και της σημερινής κυβέρνησης εάν η συμφωνία οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Σε ανύποπτο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην παρουσία μου ότι η θέση που κράτησε το 2004 ο Κώστας Καραμανλής ήταν η καλύτερη. Ο τότε πρωθυπουργός βασικά πουλούσε «τρέλα».

Ο ίδιος παρουσίασε ένα μεσοβέζικο μείγμα του «ναι και τουόχι» και την ίδια στιγμή ο υπουργός του των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης υποστήριζε ανοικτά την απόρριψη του σχεδίου.

Πολλοί στην Αθήνα θεωρούν το Κυπριακό «αγκάθι» και πρόβλημα για τη «μητέρα πατρίδα». Εχουν τυφλωθεί μήπως; Δεν βλέπουν πως η Κύπρος δεν πρέπει να χαθεί, αφού αποτελεί την ασπίδα που διασώζει και την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να συναντηθεί με τον Τζον Κέρι στο διάστημα 14-16 Σεπτεμβρίου. Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι αρνητική…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Το συμπέρασμά μου από τα λεγόμενα του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στην ενημέρωση της Πέμπτης, για την υπόθεση Γεωργίου, είναι ότι η κ. Λαγκάρντ δεν θα δεχθεί τα παιχνίδια της κυβέρνησης και των «καραμανλικών».

ΕΘΝΟΣ και MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: