Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ-Τσαβούσογλου για συμφωνία για Συρία: Χαιρετίζει η ΕΕ




Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζήτησαν χθες τηλεφωνικά την κατάσταση στη Συρία.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία πραγματοποιήθηκε γύρω από το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου ΥΠΕΞ και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, νωρίτερα χθες.

Τόσο ο Λαβρόφ, όσο κι ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να τηρήσουν τους όρους για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ώστε να επιτευχθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σήμερα, σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του, το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών.

H υλοποίηση του σχεδίου ειρήνευσης για τη Συρία, είναι σημαντική για την πορεία των εξελίξεων, με έμφαση στη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και στην κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, αναφέρει, παράλληλα, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Παράλληλα, γνωστοποιείται ότι η Τουρκία προετοιμάζει τη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ΟΗΕ στο Χαλέπι. Επίσης, η τουρκική διπλωματία δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων και την εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός, ενώ θα ασκήσει την επιρροή της, για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Χαιρετίζει η ΕΕ

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι καλωσόρισε, από την πλευρά της, το νέο σχέδιο ειρήνευσης για τη Συρία, καλώντας όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την επιτυχή εφαρμογή του.

Παράλληλα, κάλεσε τον ΟΗΕ να προετοιμάσει προτάσεις για την εδραίωση της μεταβατικής πολιτικής σταθερότητας στη Συρία, ως αρχικό σημείο επανέναρξης των συνομιλιών για τη διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

10/09/2016 12:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: