Θα υπάρχει επόμενη μέρα για την Κύπρο; Τα “προνόμια” και το τουρκικό παιγνίδι των εγγυήσεων




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, απλά δεν είναι ακριβώς ίδια. Αποτέλεσμα να υποπίπτουμε στα ίδια λάθη, ενώ, εκ των υστέρων υπάρχουν πολλοί … «διορατικοί». Εκ των υστέρων όμως! Με την ασφάλεια της γνώσης μετά τις εξελίξεις.

Ο Στρατηγός Θεμιστοκλής επέμενε για ναυμαχία σε συγκεκριμένο χώρο ώστε οι ελληνικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έναντι του πολυάριθμου περσικού στόλου. Αιώνες μετά την νικηφόρο ναυμαχία στην Σαλαμίνα, οι αναλυτές εγκωμιάζουν τον Θεμιστοκλή. Τότε, πριν την ναυμαχία, παραλίγο να φάει ξύλο, οπόταν πρόταξε το «πάταξον μεν, άκουσον δε».

Εδώ και δεκαετίες διαπιστώνονται λάθη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην διαπραγματευτική διαδικασία μετά το 1974. Από τα λιγότερα γνωστά, όπως την συμφωνία της Γ’ Βιέννης του 1975 που ουδέποτε εφαρμόστηκε από την Τουρκία (εμείς εφαρμόσαμε πιστά), στην μονομερή παράδοση χάρτη τους Τούρκους, … μέχρι το Μπούργκεστογκ. Το τελευταίο, αφορούσε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Σχέδιο Ανάν.

Η ελληνοκυπριακή ηγεσία βρέθηκε προ ενός αιφνιδιασμού. Πήγε χωρίς εναλλακτικό σενάριο στο ενδεχόμενο επιδιαιτησίας, θεωρώντας ότι η τουρκική πλευρά θα το απέρριπτε, αλλά το αποδέχτηκε. Χείριστο δείγμα της εκ των υστέρων ανειλικρίνειας είναι εκείνοι που έξαλλοι ζητούσαν από τον τότε Πρόεδρο να αποδεχτεί την επιδιαιτησία αλλά εκ των υστέρων κατηγορούσαν την … ηγεσία ότι πήγε απροετοίμαστη. Μάλιστα, στήριξαν το αποτέλεσμα της επιδιαιτητικής διαδικασίας, βέβαιοι ότι ο λαός θα ακολουθούσε… και ακολούθησε συντριπτική απόρριψη. Σήμερα, διατείνονται ότι γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, τι θα αποδεχόταν και τι θα απέρριπτε ο λαός!

Για βδομάδες αναλύουμε μιαν «αλλαγή» της Τουρκίας στις εγγυήσεις όπως ήταν στις συμφωνίες του 1960. Η «ευελιξία» διαβιβάστηκε μέσω ΕΕ στο Προεδρικό στη Λευκωσία: H Τουρκία δεν επιμένει στις ίδιες εγγυήσεις και έτσι, δεν θα είναι εμπόδιο σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης «των δύο ηγετών». Προφανώς, η συμφωνημένη συγκυριαρχία «των δύο ηγετών» την αρκεί. Ενώ η «ευελιξία» διαβιβάστηκε στο Προεδρικό συμπεριφέρονται σαν να μην γνωρίζουν οτιδήποτε. Μήπως η «ευελιξία» κρατείται για να εμφανιστεί το τέλος της διαδικασίας ως μέγιστη υποχώρηση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της … ασφάλειας; Αυτό δεν είναι ακραίο σενάριο αλλά εναρμονισμένο στο σχεδιασμό που ομολογείται στα έγγραφα wikileaks σε ένα «θέατρο» με σεναριογράφους και … πιόνια.

Τις προάλλες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) δήλωσε με έντονο ύφος ότι, αν υπάρχουν οι εγγυήσεις του 1960 στο επικείμενο σχέδιο, λύση «γιοκ» (όχι). Εάν όμως ήδη η Τουρκία δεν ζητά ίδιες εγγυήσεις, σε ποιον πρόταξε το «γιοκ»; Προφανώς, είτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν γνωρίζει για την «ευελιξία» της Τουρκίας, είτε κινείται εναρμονισμένος στον σχεδιασμό εξαπάτησης της κοινής γνώμης, με επιδίωξη να εμφανιστεί στο τέλος ως τεράστια υποχώρηση της Τουρκίας! Παρεμπιπτόντως, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ότι η Τουρκία διατηρεί ΣΗΜΕΡΑ αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα (βάσει συμφωνιών του 1960), εναρμονισμένος στη γραμμή Αναστασιάδη όπως την εμφάνισε στο σχέδιο Ανάν!

Πρόκειται για τουρκική άποψη των τελευταίων χρόνων που φέρνει και τους δύο σε σύγκρουση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, που πριν μερικούς μήνες τόνισε ότι το σύστημα εγγυήσεων του 1960 έχει προ πολλού καταρρεύσει και είναι ανύπαρκτο. Για νεκρές εγγυήσεις αναφέρθηκε και ο Χρίστος Χριστοφίδης (ΑΚΕΛ) πρόσφατα. Σήμερα συζητείται κατά πόσον θα δοθεί εκ νέου επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία καθώς οι άλλες εγγυήτριες δεν το επιθυμούν.

Ενώ προειδοποιούμε εκ των προτέρων, άλλοι «προσδίδουν» ανύπαρκτα προνόμια στην Τουρκία, είτε λόγω άγνοιας, είτε επειδή βολεύει στην τακτική τους, όπως έγινε στο πλασάρισμα του Σχεδίου Ανάν. Όπως τότε, απευθυνόμαστε και σήμερα στους ίδιους συμπατριώτες μας, καλώντας τους να συνειδητοποιήσουν με διορατικότητα τις ευθύνες τους και να εγκαταλείψουν τις … «εναρμονίσεις». Ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά, η Κύπρος πρέπει να ζήσει την επόμενη μέρα.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D)
  • [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: