Τα μαθήματα της Ισπανίας: Aποκαρδιωτικό to θέαμα της χώρας, βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο




Γράφει ο Ρίτσαρντ Γιανγκς
στο Politico

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε μια απελπιστικά επισφαλή θέση κι αν τελικά η χώρα οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές τον Δεκέμβριο, η Ισπανία θα έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση για περισσότερο από έναν χρόνο.

Η κατάσταση δεν είναι μόνο ανησυχητική για την Ισπανία αλλά απεικονίζει και τη θλιβερή κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Από το 2011, πολλοί Ευρωπαίοι έχουν επαινέσει τη χώρα ως ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα της πολιτικής ανανέωσης. Το κίνημα Αγανακτισμένοι αντιπροσώπευε μια ζωντανή νέα μορφή της εμπλοκής των πολιτών και η Ισπανία ευρέως αναφέρεται ως παράδειγμα της ανανεωμένης δημοκρατικής πολιτικής.

Ωστόσο, η χώρα έμαθε ότι ο δρόμος από τη διαμαρτυρία στην πολιτική είναι επικίνδυνος. Η δημιουργία ενός ή δύο νέων πολιτικών κομμάτων δεν είναι πάντα αρκετή, ανεξάρτητα από το πόσο χαρισματικός και επιδέξιος είναι ο ηγέτης τους. Η δημοκρατική ανανέωση απαιτεί βαθύτερες ποιοτικές αλλαγές σε πολιτικές πρακτικές. Η ισπανική εμπειρία υποδεικνύει ότι οι διαμαρτυρίες και οι πολιτικές κινητοποιήσεις είναι απίθανο να έχουν μεγάλη επίδραση εάν αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος του πολιτικού φάσματος. Η γραμμή αντι-λιτότητας των Αγανακτισμένων είχε απήχηση στο άσχημο οικονομικό περιβάλλον, το κίνημα όμως δεν ήταν σε θέση να οικοδομήσει ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο, διότι δεν περιλαμβάνει μια ευρεία εκλογική περιφέρεια απόψεων.

Μετά την αποτυχία των κομμάτων να προχωρήσουν σε συμμαχίες, πρέπει η Ισπανία να ξαναβρεί την ικανότητά της για δημοκρατικό πειραματισμό και να μετατραπεί σε καταλύτη για το είδος της πολιτικής μεταρρύθμισης που απαιτείται όχι μόνο στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ισπανία έχει την αξιοπιστία να συμβάλει σε αυτήν τη διαδικασία ανανέωσης, ενώ το σημερινό αδιέξοδο χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η πολιτική της Ευρώπης είναι πιο περίπλοκη από ό,τι ένα απλό χάσμα μεταξύ των ελίτ και λαϊκιστών.

Η ελπίδα είναι ότι οι σημερινές δυσκολίες της Ισπανίας αρκούν για να δώσουν νέα ώθηση στη δημοκρατική ανανέωση στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο. Ο,τι διακυβέρνηση συνασπισμού καταφέρουν τελικά να σχηματίσουν στη Μαδρίτη, αυτή θα είναι η πραγματική δοκιμασία για το αν αντλούνται τα σωστά διδάγματα από το αποκαρδιωτικό θέαμα της τωρινής Ισπανίας σε πολιτικό αδιέξοδο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: