Συνεχίζουν τις επαφές για Συρία ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά το χάσμα παραμένει…




Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι η Ρωσία απέτυχε να επιβάλει τους όρους της συμφωνίας από τη δική της πλευρά για να εφαρμοστεί η επταήμερη κατάπαυση του πυρός στη Συρία, και ότι η Ουάσινγκτον έχει τη βούληση να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάτω από τους όρους μιας συμφωνίας, που επιτεύχθηκε νωρίτερα το Σεπτέμβριο, στη Γενεύη, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα θέσουν σε λειτουργία κοινό πυρήνα με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, με στόχο τους Σύρους εξτρεμιστές τζιχαντιστές, αν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός διατηρείτο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν είχαμε επτά ημέρες ηρεμίας και παράδοση ανθρωπιστικών ειδών».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης, οι ΗΠΑ θα συγκρατούσαν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία και η Μόσχα θα διασφάλιζε ότι ο σύμμαχός της ηγέτης της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ θα σταματούσαν τις επιθέσεις.

Ο κ. Κέρι είχε πει νωρίτερα ότι η κατάπαυση του πυρός «κρατάει αλλά είναι ευάλωτη» όμως το άλλο μέρος της συμφωνίας, ότι ο κ. Άσαντ θα επιτρέψει στα κομβόι του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια να μπουν σε πολιορκημένες περιοχές, παρέμεινε ελλιπές στην εφαρμογή του.

Στο μεταξύ, ο στρατός της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι μετά από επτά μέρες θα τερματίσει τη συμμετοχή του στην κατάπαυση του πυρός, ρίχνοντας το φταίξιμο στους αντάρτες για επανειλημμένες παραβιάσεις της συμφωνίας.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος για να διασωθεί η συμφωνία.

«Θα ήταν καλό αν δεν μιλούσαν πρώτα στον Τύπο αλλά αν μιλούσαν στους ανθρώπους που διαπραγματεύονται», είπε σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους.

«Και νομίζω ότι, όπως είπα χθες, ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στην επίδειξη και να κάνουμε πραγματική δουλειά της παράδοσης των ανθρωπιστικών ειδών που είναι απαραίτητα», πρόσθεσε.

«Αρχίσαμε σήμερα να βλέπουμε μια πραγματική διακίνηση των ανθρωπιστικών αγαθών και ας δούμε που βρισκόμαστε. Είμαστε ευτυχείς που θα έχουμε συνομιλίες μαζί τους», είπε αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν συναντήσεις τη Δευτέρα στη Γενεύη, αλλά το Υπουργείο Άμυνας, στη Μόσχα, ανέφερε ότι θα ήταν «άσκοπο» να συνεχιστεί η εκεχειρία αφού την παραβιάζουν οι αντάρτες.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: