Πέρασε και την Κίνα: 278 δισ. ευρώ το πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών




Στο νέο ρεκόρ των €278 δισεκατομμυρίων θα ανέλθει το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας το 2016, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πλεόνασμα στον κόσμο, αυτό της Κίνας, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, που εδρεύει στο Μόναχο.

“Το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βασίζεται στο εμπόριο των προϊόντων”, δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo Christian Grimme, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές υπερέβησαν τις εισαγωγές κατά €159 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω κυρίως της ισχυρής ζήτησης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ινστιτούτο αναφέρει ότι το πλεόνασμα ανέρχεται περίπου στο 8,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γερμανίας, κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά θα ξεπεράσει το ανώτατο όριο του 6% πλεόνασμα που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη μέλη.

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά το τρέχον έτος λόγω της μείωσης των εξαγωγών, σημειώνει το Ifo.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην τρίτη θέση με πλεόνασμα που εκτιμάται στα 170 δις δολάρια το 2016.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον προέτρεψαν το Βερολίνο να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές για να βοηθήσει στη μείωση παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, περιλαμβανομένη και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν καλέσει το Βερολίνο να τονώσει την εγχώρια ζήτηση για να περιοριστούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: