Ο Άιντα με πρακτικές Ντε Σότο: Από τον Περουβιανό στον Νορβηγό και σε σκηνικό 2004




Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα θυμίζει έντονα Ντε Σότο. Και θυμίζει Ντε Σότο γιατί φαίνεται ότι επιχειρεί να στήσει σκηνικό 2004 ενώ επιστρατεύει και το αλαζονικό του ύφος, το οποίο υιοθέτησε ο Περουβιανός διπλωμάτης στην τελευταία φάση της διαδικασίας τότε.

Με εκβιασμούς και πιέσεις. Όπως τότε ο Ντε Σότο και σήμερα ο Άιντα λειτουργεί στο παρασκήνιο ζητώντας από τους «συνήθεις ύποπτους» να παρέμβουν «για να τελειώνουμε». Επιμένει πως η λύση είναι κοντά, θα επιτευχθεί εντός του 2016, ενώ γνωρίζει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθότι παραμένουν πολλά ανοικτά θέματα και πολύ περισσότερες είναι οι εκκρεμότητες. Γιατί επιμένει πως εισήλθαμε στην «τελική ευθεία»; Γιατί στήνει ένα σκηνικό ψευδαισθήσεων; Δημόσια μίλησε για τελευταία ευκαιρία και τη σημασία να χρησιμοποιήσουν οι πλευρές την πρόοδο που έχουν στα χέρια τους, αλλιώς, προειδοποίησε, «θα δώσουν λογαριασμό γιατί δεν χρησιμοποίησαν την ευκαιρία που είχαν στα χέρια τους».

Σε ποιους και γιατί θα δώσουν εξηγήσεις δεν διευκρίνισε ο κ. Άιντα. Είναι πρόδηλο ότι στέλνει μηνύματα απειλώντας εν πολλοίς ότι θα υπάρξει απόδοση ευθυνών. Ο μπαμπούλας του «Blame game» τρομάζει τους βασικούς παίκτες, πρωτίστως, όμως, τη Λευκωσία, που γνωρίζει και τις επιπτώσεις. Άλλωστε, κάποιοι φρόντισαν και έχουν στρώσει το χαλί για την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου, με τη βαθμηδόν αναβάθμιση του ψευδοκράτους, που άρχισε κυρίως επί της εποχής Ακιντζί. Είναι σαφές πως ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα επιμείνει αύριο στην τριμερή, διά του Γενικού Γραμματέα, να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα. Εάν αυτό γίνει, τότε θα «δέσει» ο σχεδιασμός για επανάληψη του σκηνικού του 2004. Χρονοδιάγραμμα σημαίνει στο βάθος και επιδιαιτησία. Και τα δύο απορρίφθηκαν από τον Πρόεδρο, για αυτό και προληπτικά θα πρέπει να πράξει τούτο και στην τριμερή, ενδεχομένως από την αρχή. Για να τελειώσει τις όποιες προσπάθειες καταβληθούν για επιβολή χρονοδιαγράμματος.

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στο Κυπριακό, δεν δικαιολογούνται κινήσεις που παραπέμπουν στο «τέλος του παιχνιδιού». Ακόμη και την πρόοδο που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης έχει αμφισβητήσει ο κατοχικός ηγέτης. Είπε ότι «παράλληλα με κάποια θετικά σημεία σε σχέση με την Κύπρο υπήρχαν και κάποιες λάθος αξιολογήσεις… Υπάρχουν κάποια αποσπάσματα στα οποία είδαμε ότι δεν αναφέρθηκαν ορθώς κάποιες συμφωνίες τις οποίες πετύχαμε». Ποια θέματα εννοούσε;

Με βάση τις δικές του δηλώσεις (συνεντεύξεις στη Χουριέτ και το τ/κ «πρακτορείο» ΤΑΚ), ένα σημείο διαφωνίας είναι προφανώς η πλήρης εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών, καθώς ως γνωστό ο κατοχικός ηγέτης θέτει περιορισμούς. Δεν δέχεται πλήρη εφαρμογή. Υπάρχουν προφανώς κι άλλα σημεία, επιβεβαιώνοντας πως για να εισέλθει η διαδικασία στην τελική ευθεία θα πρέπει πρωτίστως να υπάρχει κοινή γλώσσα σε αυτά που θεωρούνται συμφωνημένα και στα υπόλοιπα που διαπιστώνεται διαφωνία. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί στο περίπου, ούτε με τις ρητορικές εξάρσεις, τις υπερβολές των διαφόρων που αδιαφορούν για το περιεχόμενο και την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας. Για κάποιους μπορεί η διαδικασία, το περιεχόμενο μιας συμφωνίας, το μέλλον της χώρας να αποτελεί λεπτομέρεια, για εμάς όχι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: