Με ανησυχεί ότι τρέχουν να ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΟΥΝ το Κυπριακό αντί να βρουν μία λύση για πάντα…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Εντελώς ξαφνικά κι ενώ η απογοήτευση κυριαρχούσε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, η αισιοδοξία για τη διευθέτηση του Κυπριακού βρίσκεται στο ζενίθ.

Τον… ρυθμό έδωσε και πάλι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που δείχνει να παίζει ντέφι και να… χορεύει ο Πρόεδρος της Κύπρου. Και για να μην υπάρξει παρεξήγηση, εννοώ ότι αναγγέλλει τις εξελίξεις και εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη. Ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή και του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν, και αυτή θα γίνει στην έδρα του ΟΗΕ, στις 26 Σεπτεμβρίου. Ανακοίνωσε επίσης τη σύγκληση πενταμερούς συναντήσεως εκτός Κύπρου με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και φοβάμαι ότι θα συμβεί τον άλλο μήνα.

Χρησιμοποιώ τη λέξη φοβάμαι επί τούτω, όχι μόνο επειδή η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των Κατεχομένων, αφού θα παρακαθίσει ως «ισότιμος εταίρος» στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης, αλλά επειδή η πενταμερής θα κλείσει το Κυπριακό και μέσω της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η Κύπρος θα τεθεί υπό την απόλυτη επιρροή της Τουρκίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Αναστασιάδη προκαλεί ανησυχία. Ο σημερινός Πρόεδρος της Κύπρου και τα πιο σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν. Εχασαν ταπεινωτικά στο δημοψήφισμα του 2004 και από τότε το φέρουν βαρέως. Είναι άπειρες οι επιθέσεις που δεχθήκαμε και από τις δύο πλευρές, αρκετές εκ των οποίων ήταν και βρώμικες. Φοβάμαι ότι ξεκινά το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό με την επιδίωξη «να πάρουν το αίμα τους πίσω». Εάν η παραπάνω υπόθεση είναι ορθή, τότε η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ενώπιον μίας δυσάρεστης κατάστασης.

Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους συντρόφους του ΑΚΕΛ για να υποστηρίξει τη λύση της διζωνικής. Γνωρίζουμε ότι τον συμβουλεύουν και οι δυτικοί φίλοι του να διευθετήσει το πρόβλημα της Κύπρου. Εν μέσω κρίσης πρέπει να αρνηθεί… Πρέπει, επιτέλους, να βάλει και το «όχι» στο λεξιλόγιό του… Αλλά να μην είναι το «όχι» όπως αυτό του περυσινού δημοψηφίσματος για το ευρώ, που έγινε «ναι»…

ΕΘΝΟΣ και MIGNATIOU

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: