Η Καγκελάριος Μέρκελ σε σταυροδρόμι: Η ήττα του κόμματος της είναι μεγάλη και ταπεινωτική




Γράφει ο Τόνι Μπάρμπερ
στην εφημερίδα Financial Times

Η εκλογική ήττα που υπέστη το CDU της Ανγκελα Μέρκελ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία μοιάζει μεγάλη και ταπεινωτική, ιδίως επειδή αυτή η μάχη δόθηκε κυρίως γύρω από ένα ζήτημα: την απόφαση που πήρε η καγκελάριος πριν από έναν χρόνο να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας σε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Μεγάλος νικητής το δεξιό λαϊκίστικο, αντιμεταναστευτικό AfD, που ιδρύθηκε το 2013, το οποίο αναμένεται να κερδίσει εκπροσώπηση στη Βουλή μετά τις εθνικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, αλλά μπορεί ακόμη και να παγιωθεί ως το τρίτο ισχυρότερο κόμμα της Γερμανίας. Αυτό θα έκανε τις προσπάθειες να σχηματιστεί σταθερός κυβερνητικός συνασπισμός πιο περίπλοκες και θα μπορούσε να σημαίνει και το τέλος του κυβερνώντος «μεγάλου συνασπισμού».

Για τους εσωκομματικούς και συμμάχους επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ το εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά για το αν η καγκελάριος θα πρέπει να διεκδικήσει επανεκλογή. Μια κρίσιμη δοκιμασία θα έρθει κατά το εθνικό συνέδριο του CDU στις 4-6 Δεκεμβρίου. Αν η Μέρκελ επιδιώξει να επανεκλεγεί ως πρόεδρος του κόμματος και εξασφαλίσει μια πειστική νίκη, θα είναι σε θέση να βάλει υποψηφιότητα για τέταρτη θητεία ως καγκελάριος στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει το CDU να βγει αλώβητο από τις δημοτικές εκλογές στην Κάτω Σαξονία στις 11 Σεπτεμβρίου και τις εκλογές στο κρατίδιο του Βερολίνου στις 18 Σεπτεμβρίου, καθώς ισχυρές επιδόσεις του AfD θα εντείνουν την πίεση στη Μέρκελ.

Βέβαια, καλό θα είναι να μην υπερβάλλει κανείς τη σημασία του αποτελέσματος της Κυριακής. Στο κρατίδιο ζουν μόνο 1,6 εκατ., αποτελεί μέρος της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, μιας περιοχής στην οποία το AfD και άλλα κόμματα διαμαρτυρίας τείνουν να προσελκύουν περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι στα πολυπληθέστερα και πιο εύπορα δυτικά κρατίδια. Επιπλέον, το AfD από πολλές απόψεις παραμένει ένα κόμμα που στηρίζεται σε ένα μοναδικό θέμα.

Καλό είναι επίσης να μην ξεχνάει κανείς ότι στο κρατίδιο βρίσκεται η εκλογική περιφέρεια της ίδιας της Μέρκελ κι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι για πρώτη φορά από τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας το 1949 υπάρχει ένα κόμμα δεξιότερο του συνασπισμού CDU-CSU, ικανό να σημαδέψει τη γερμανική πολιτική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: