Η επικείμενη καταστροφή: Διακυβεύονται η πρόοδος, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη




Γράφει η ALEXANDRA SCHWARTZBROD
Αρθρο στη «Liberation»

Το αίσθημα πανικού που κατέλαβε αυτό το Σαββατοκύριακο τη Μινεσότα και τη Νέα Υόρκη το βίωσε αναμφίβολα δυσάρεστα η ομάδα της Χίλαρι Κλίντον. Επειδή εκείνη γνωρίζει καλά: η υποψήφια των Δημοκρατικών θα δώσει τις ομορφότερες υποσχέσεις, αλλά μπορεί να μην μπορεί να σταθεί αντάξια σε μια ενδεχόμενη νέα μεγάλη τρομοκρατική επίθεση που θα λάμβανε χώρα σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, που έχει χρησιμοποιήσει κάθε τέχνασμα για να παίξει με τον φόβο των συμπολιτών του, είδε αύξηση στα ποσοστά του την επομένη των επιθέσεων στο Παρίσι και στο San Bernardino. Με την μπάσα φωνή του, τα κόλπα του και την αποφασιστικότητά του να αποκαταστήσει το χαμένο μεγαλείο της Αμερικής, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να προσελκύσει εκείνους που έχουν κατά νου τη λιποθυμία της Κλίντον κατά τις εκδηλώσεις μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα σύμβολο τρομερό.

Αυτό θα ήταν ακόμα πιο άδικο επειδή, σε ένα άλλο πεδίο, η υποψήφια έχει κάνει μια πραγματική προσπάθεια να προτείνει ένα πρόγραμμα το οποίο σβήνει την εικόνα της ως υπερ-προνομιούχου που είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από τις λαϊκές τάξεις. Θέλοντας να κερδίσει τους υποστηρικτές του Bernie Sanders, παρουσιάζει σήμερα ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε σχεδόν να την κάνει μια αριστερή πολιτικό.

Ομως θέλουν οι Αμερικανοί στην πλειοψηφία τους ένα αριστερό πρόγραμμα που μειώνει την ανισότητα και υποστηρίζει την ενσωμάτωση των μεταναστών; Οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση για να περάσει και να γίνει δεκτή η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, δείχνει ότι αυτό δεν είναι τόσο προφανές.

Υπάρχει εδώ ένας ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, νιώθει την επικείμενη καταστροφή, και αυτός είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Η ομιλία του το Σάββατο ενώπιον του Black Caucus Foundation του Κογκρέσου ήταν γεμάτη έντονη συγκίνηση. «Η πρόοδος, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη διακυβεύονται!», τόνισε. Μήπως τόνισε: «Θα το εκλάβω ως προσβολή για τη δική μου θητεία αν δεν ψηφίσετε!». Η ενέργεια της απελπισίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: