Επιμονή σε χρονοδιάγραμμα: Σχεδιασμοί Άιντα για νέα τριμερή τον Οκτώβριο, ναι Ακιντζί, όχι Αναστασιάδη




Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν σήμερα στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, τουλάχιστον μέχρι τον τέλος Οκτωβρίου.

Στο σενάριο αυτό, όπως πληροφορούμαστε αντιδρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ συμφωνεί ο κ. Ακιντζί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον οδικό χάρτη που έχει διαμορφώσει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί , μετά την επιστροφή τους στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, θα αρχίσουν εντατικές διαπραγματεύσεις για γεφύρωση των διαφορών. Στόχος είναι να επανέλθουν στο τέλος Οκτωβρίου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, για νέα συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν.

Αυτό, ο κ. Άιντα θέλει να καταγράφεται στο ανακοινωθέν που διαβάσει ο Μπαν Κι Μουν μετά τη σημερινή τριμερή συνάντηση, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός σχεδιασμός του Διεθνούς Οργανισμού, που βρίσκει σύμφωνη την τουρκική πλευρά, προβλέπει δυο ενδιάμεσους σταθμούς μέχρι τα χωριστά δημοψηφίσματα. Ο πρώτος σταθμός. θα είναι η συνάντηση που θέλουν να συγκαλέσουν στο τέλος Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο δεύτερος σταθμός, θα είναι το τέλος του χρόνου, όπου θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν οι πλευρές σε ένα πολιτικό πλαίσιο. Ο τρίτος, θα είναι η κατάληξη της διαδικασίας με ή χωρίς συμφωνία. Η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το σενάριο με δυσφορία και ανησυχία καθώς γνωρίζει, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες, ότι υπάρχουν πολλές ακόμη διαφωνίες και εκκρεμότητες και ως εκ τούτου ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος παραπέμπει στο τέλος και σε επιδιαιτησία. Αυτό που ευνοεί η Λευκωσία, είναι να δοθεί βάρος στην γεφύρωση των διαφορών και την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και όταν αυτά επιτευχθούν τότε να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη για συνάντηση.

Σημειώνεται συναφώς ότι κατά τις επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, απέφυγε επιμελώς να αγγίξει το θέμα της ασφάλειας, παραπέμποντας στη διαδικασία των συνομιλιών και στον Ακιντζί!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: