Ενημέρωση για Κυπριακό των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ από Αναστασιάδη




Σε εκτενή ενημέρωση επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προέβη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, έγινε λεπτομερής αναφορά σε κάθε κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης, με ειδική μνεία στις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα της ασφάλειας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ούτε επιθυμεί, αλλά ούτε και μπορεί να παρουσιάσει στον κόσμο, που θα κληθεί να εγκρίνει τη λύση σε δημοψήφισμα, μία διευθέτηση που περιλαμβάνει εγγυήσεις.

Κάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να βοηθήσουν σε ζητήματα πέραν των θεμάτων που είναι κυπριακής ευθύνης, όπως για παράδειγμα στην οικονομία. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΝΤ και στις πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν στα ζητήματα αυτά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών ότι, επειδή βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη συγκυρία και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συμφωνία, θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουμε βεβιασμένες ενέργειες.

Όπως για παράδειγμα μία πολυμερή διάσκεψη ή αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, όπως η επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα. Διότι αν πραγματοποιηθεί μια πολυμερής διάσκεψη, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις, και αποτύχει, μαζί της θα αποτύχει και η διαδικασία, όπως σημείωσε, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή.

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: