Εκτάκτως στον Στουρνάρα οι εκπρόσωποι των δανειστών: Συζητούν τα κόκκινα δάνεια




Έκτακτη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα έχουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και με την διοίκηση του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερωθούν για τα μέτρα που έχουν προωθηθεί για την αντιμετώπιση του «καυτού» ζητήματος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων καθώς επίσης και για την πορεία της διαδικασίας ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών.

Οι ίδιες πηγές πάντως ανέφεραν πως από ελληνικής πλευράς έχουν ήδη γίνει οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται πως παράλληλα ο υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκης επιδιώκει στις επαφές με τους θεσμούς να επισπευθεί ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι τέσσερα θέματα απασχόλησαν κυρίως την πρωινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα αφορούν:

*Στην υλοποίηση των ορόσημων – ουρά της πρώτης αξιολόγησης-, τα οποία συνδέονται και με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ

*Στην προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης

*Στα νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το «πλαστικό χρήμα»

*Στον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων για τις επόμενες ημέρες

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Το αυριανό πρόγραμμα
Οι συναντήσεις των εκπροσώπων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν αύριο, με στόχο το «κλείσιμο» όλων των εκκρεμών ζητημάτων της αξιολόγησης.

Οι επαφές των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν στις 9.00 το πρωί, με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη να συναντούν πρώτοι τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου». Στο επίκεντρο θα βρεθεί η αναπτυξιακή στρατηγική.

Τη σκυτάλη παίρνουν στις 10.00 οι κ.κ. Χουλιαράκης και Φωτίου, οι οποίοι θα θέσουν ζητήματα δημοσίων δαπανών και κοινωνικής πρόνοιας.

Στις 11.00, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τρύφωνας Αλεξιάδης και Γιώργος Πιτσιλής θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις διαβουλεύσεις να μονοπωλούνται από την ανεξαρτησία της αρχής δημοσίων εσόδων αλλά και άλλα παρεμφερή φορολογικά θέματα.

Στις 12.30 θα ακολουθήσει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με τον κ. Κατρούγκαλο, ενώ το αυριανό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τους κ.κ. Βερναρδάκη και Χουλιαράκη, οι οποίοι θα θέσουν το ζήτημα της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να κλείσει ο β’ γύρος της πρώτης αξιολόγησης και να προετοιμαστεί το έδαφος για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Σταθάκης: Μέχρι τέλος του μήνα το κλείσιμο των προαπαιτούμενων
Εν τω μεταξύ, μιλώντας το πρωί στον Σκάι, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για το Υπερταμείο και αυτό έχει αποτυπωθεί στο θεσμικό πλαίσιο.

Αναφερόμενος στην μεταφορά ΔΕΚΟ στο Νέο Ταμείο, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδυναμωθεί η θέση του υπουργείου, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα ασκεί την πολιτική.

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του μήνα, άμεσα θα γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τρίτο τρίμηνο θα συνεχίσει η θετική πορεία της οικονομίας. «Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016 με Ιούνιο 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7%», τόνισε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: