Χωρίς πολλές ελπίδες οι επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για Συρία: Πολιτική πρωτοβουλία από ΟΗΕ




Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια “πολιτική πρωτοβουλία” την οποία αναμένει να παρουσιάσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα συνεδριάσει αργότερα αυτό τον μήνα, ενώ οι διασυριακές συνομιλίες παραμένουν πάντα σε νεκρό σημείο.

“Είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας μιας πολιτικής πρωτοβουλίας που θα είναι σημαντική και η οποία κατά την άποψή μας θα βοηθήσει τη Γενική Συνέλευση να δει κατάματα τα συριακά προβλήματα”, δήλωσε ο Στάφαν ντε Μιστούρα στους δημοσιογράφους στη Γενεύη έπειτα από μια συνάντηση της ομάδας εργασίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Αρνήθηκε ωστόσο, προς το παρόν, να αναφέρει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων για την εφαρμογή μιας ευρείας εκεχειρίας στη Συρία είναι πιθανόν να διαρκέσουν έως και το Σαββατοκύριακο.

“Ελπίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις που έχουν κρατήσει τόσο πολύ, θα φθάσουν σε ένα αποτέλεσμα. Ο χρόνος είναι λίγος”, είπε.

Υπάρχει ακόμη ελπίδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας για 48ωρη εκεχειρία στη βόρεια πόλη Χαλέπι ώστε να επιτραπεί η διανομή βοήθειας, δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλός του για ανθρωπιστικά θέματα Γιαν Έγκελαντ. Ο ντε Μιστούρα κάλεσε τις μεγάλες και τις περιφερειακές δυνάμεις, περιλαμβανομένου του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Τέλος, ο Στάφαν ντε Μιστούρα επέκρινε τη “στρατηγική” της αναγκαστικής εκκένωσης, από το καθεστώς, της Νταράγια, πρώην προπυργίου των ανταρτών κοντά στο Δαμασκό, που πολιορκείτο για τέσσερα χρόνια.

“Μοιράζομαι την ανησυχία σας όσον αφορά το γεγονός πως μετά την Νταράγια κινδυνεύουμε να έχουμε και άλλες Ντάράγια και αυτό μπορεί να είναι η στρατηγική ενός από τα μέρη αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

01/09/2016 17:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: