Αποενοχοποιούν την Τουρκία: Κυβέρνηση, Πολιτιστική Διπλωματία και ‘μπλε άλογα’… *




Γράφει ο Σταύρος Χατζησάββας

Πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στο Εδιμβούργο, η Διεθνής Διάσκεψη για τον Πολιτισμό. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Αίγλη Παντελάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η διάσκεψη έγινε την χρονική περίοδο 24 – 26 Αυγούστου όπου συζητήθηκαν σειρά σημαντικών θεμάτων όπως η σημασία του Πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις, ο ρόλος του Πολιτισμού στην επίλυση των διεθνών συγκρούσεων, καθώς επίσης και η προστασία του σύγχρονου πολιτιστικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θα πρέπει  αρχικά να μας πει η κυβέρνηση και ο ΔΗ.ΣΥ. (ως κυβερνών κόμμα) τα μέτρα που έλαβαν, και τις δράσεις που ανέπτυξαν, αξιοποιώντας την πολιτιστική διπλωματία στα 3 χρόνια που κυβερνούν τον τόπο. Όταν κάνουμε αναφορά σε θέματα πολιτιστικής διπλωματίας, στο μυαλό μας, έρχονται τα εγκλήματα της Τουρκίας με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από το 1974 εις βάρος της πατρίδας και του λαού μας (Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων, Μαρωνιτών) καθώς επίσης και εις βάρος του πολιτιστικού πλούτου, και όχι μόνο, στο βόρειο γεωγραφικό τμήμα του νησιού.

Ορισμένα από τα ‘κατορθώματα’ της Τουρκίας είναι: εκκλησίες λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν και αφανίστηκαν, μετατράπηκαν σε στάβλους για ζώα, αποθήκες σιτηρών, κλάπηκαν όλα τα ιερά σκεύη, οι εικόνες ακόμα αποκολλήθηκαν και τοιχογραφίες οι οποίες πουλήθηκαν στο εξωτερικό σε αρχαιοκάπηλους. Ορισμένες εκκλησίες μετατράπηκαν σε μουσεία ακόμα και σε ξενοδοχείο. Λεηλατήθηκαν ορθόδοξα και εβραϊκά κοιμητήρια, καθώς επίσης και ορθόδοξα, αρμένικα και μαρωνίτικα μοναστήρια. Επίσης αρχαιολογικοί χώροι, οι βασιλικοί τάφοι και τα  ψηφιδωτά στην Σαλαμίνα δέχθηκαν παρεμβάσεις αλλοίωσης αφού έγινε προσπάθεια βίαιης αφαίρεσης με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του ψηφιδωτού να καταστραφεί. Οι ίδιες εικόνες και στον αρχαιολογικό χώρο της Έγκωμης.

Η πολιτιστική διπλωματία θα έπρεπε να ήταν το πιο ισχυρό μας όπλο σε μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης, προώθησης και προβολής του κυπριακού ζητήματος, τοποθετώντας το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις από την μια, και από την άλλη αφήνοντας διεθνώς εκτεθειμένη την Τουρκία για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει εις βάρος της Κύπρου και του λαού μας 42 χρόνια (σε ανθρωπιστικά, πολιτιστικά και άλλα επίπεδα).

Επανακαταθέτω στην δημόσια σφαίρα και στην κυβέρνηση Ν.Αναστασιάδη – ΔΗ.ΣΥ. μέρος των πολιτιστικών μου προτάσεων.

Ο πρώτος άξονας αφορά την συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών μας μνημείων είτε είναι στις ελεύθερες περιοχές είτε στις κατεχόμενες. Είναι στενάχωρο να βλέπει κάποιος τις τεράστιες καταστροφές που έχουν επιτελέσει οι Τούρκοι στην βόρεια γεωγραφική περιοχή του νησιού μας και για χρόνια κανείς να μην κάνει το παραμικρό. Ακόμα και αυτή, η διεθνής κοινότητα, αμφιβάλλω αν είναι σωστά ενημερωμένη για τα δεδομένα που επικρατούν στην βόρεια γεωγραφική περιοχή της Κύπρου.

Έγνοια της κυβέρνησης Ν.Αναστασιάδη – ΔΗ.ΣΥ. είναι πως να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία για όσα εγκλήματα διέπραξε και διαπράττει στην Κύπρο και να ‘επιβάλουν’ στον λαό μιας κακής λύσης δια μέσου της οποίας αρχικά θα επιτευχθεί η αποενοχοποίηση της Τουρκίας αλλά και η αναγνώριση του ψευδοκράτους, δηλαδή με την δική μας υπογραφή να νομιμοποιήσουμε την επικρατούσα παράνομη κατάσταση. Ακόμα και η αλλαγή των τοπωνυμίων είναι μια συστηματική πολιτική της Τουρκίας για την εξάλειψη του παρελθόντος του ελληνικού και χριστιανικού χαρακτήρα της βόρειας γεωγραφικής περιοχής του νησιού.

Η Βυζαντινή Τέχνη στην Κύπρο μέχρι το 1974 ήταν ενιαία και αδιαίρετη. Με την τουρκική εισβολή έχει υποστεί αρκετές καταστροφές και αλλοιώσεις στο βόρειο γεωγραφικό τμήμα του νησιού. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση και μακροπρόθεσμη στρατηγική, τον εντοπισμό και επαναπατρισμό αρχαίων κειμηλίων μας. Κάνοντας αρχή από το 1974 και πηγαίνοντας σε παλαιότερους χρόνους αφού ένα τεράστιο μέρος κυπριακών αρχαιολογικών θησαυρών κοσμούν αρκετά μουσεία του κόσμου. Το πώς βρέθηκαν εκεί πολλές οι αιτίες π.χ. αρχαιοκάπηλοι, παράνομες αγοραπωλησίες κ.α.

‘’..Πάντα θα αγωνιζούμαστεν ΟΥΛΛΟΙ να πάμε πίσω
στο χώμα που επαρπάτησες γιαγιά θέλω να παρπατήσω!..΄΄

Λευτεριά – Επιστροφή η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ,

Και είναι τόσο απλό – μπιπ – το κΕΡΑΤΩ μου μέσα!

  • ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ΑΛΗΘΙΝΟΣ 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: